Доступність посилання

ТОП новини

Неочікуваний візит Джорджа Буша до Іраку


Кирило Булкін Київ, 4 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент США Джордж Буш неочікувано відвідав Ірак. Фахівці припускають, що цей крок покликаний заохотити підтримку ініціатив американського президента щодо воєнної стратегії стосовно цієї країни.

Неоголошений візит президента США до Іраку пов’язують з наближенням вирішальних дебатів у Конґресі США стосовно вимоги Буша про спрямування в Ірак додатково 30 000 вояків.

Американський президент прибув на повітряну базу в Аль-Асаді у віддаленій частині провінції Анбар на заході країни. Його супроводжувала Держсекретар Кондоліза Райс, а зустрічав міністр оборони Роберт Ґейтс та представники вищого армійського командування.

У програмі візиту передбачена зустріч з прем’єр-міністром Іраку Нурі аль-Малікі та іншими посадовцями, а також племінними шейхами, за допомогою яких американська адміністрація сподівається досягти прориву у боротьбі проти Аль-Каїди та сунітських військових угруповань.

Складність обґрунтовувати необхідність військової присутності в Іраку

Лише за кілька днів після цих зустрічей Конґрес США має заслухати верховного командувача американських збройних сил в Іраку генерала Дейвіда Петреуса та посла США в цій країні Райана Крокера стосовно того, наскільки воєнні заходи Буша сприяють стабілізації в Іраку. Їхні оцінки, а також звіт, що його Білий Дім має подати до Конґресу не пізніше 15 вересня, мають стати визначальними для визначення стратегії наступної фази війни.

У той час, як демократи наполягають на виведенні військ з Іраку та звинувачують адміністрацію США у загибелі дедалі більшої кількості американських вояків, Буш наполягає на необхідності подальшого перебування в країні американських військ: «Америка не здається розбійникам та убивцям. І ми не полишимо Ірак у складну для нього годину».

Однак Вашингтону дедалі складніше обґрунтовувати необхідність військової присутності в Іраку. Політичного поступу в напрямку припинення бойових дій бракує, і Буш зі своєю іракською політикою наражається в США на дедалі гострішу критику. Він змушений робити вагомі кроки на підтвердження своєї позиції, і його нинішній візит, на думку оглядачів, спрямований якраз на те, щоб показати: виводити війська з Іраку ще не час.

Джордж Буш зупинився в Іраку на шляху до Австралії, де він має взяти участь в економічному саміті лідерів країн Азійсько-Тихоокеанського регіону. З міркувань безпеки про подорож заздалегідь не оголошували, й американський президент відлетів зі Штатів на день раніше, ніж це передбачав його офіційний розклад.
XS
SM
MD
LG