Доступність посилання

ТОП новини

Чи розколе коаліцію призов в армію?


Тетяна Ярмощук Київ, 25 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Віктор Ющенко видав Указ про два призови до Збройних Сил. Як це оцінюють у Блоці Юлії Тимошенко, який задекларував перехід до професійної армії вже у наступному році? І як рішення Президента вплине на коаліційні домовленості?

Президент України, як Верховний Головнокомандувач, має право на таке рішення, втім, лідери «Нашої України – Народної самооборони» мають відповідати за речі, під якими вони поставили свої підписи. Так нинішню ситуацію Радіо Свобода прокоментував представник Блоку Юлії Тимошенко Михайло Поживанов: «Коли нам постійно влаштовують додаткові іспити, тобто, вголос говорять, що ми створюємо коаліцію, а постійно щось знаходиться – то там якийсь Єхануров, то якийсь Плющ, то сьогодні якісь програмні речі, які були підписані лідерами блоку, – у цій ситуації за свій власний підпис, за своє власне его, і за своє власне ” я” повинні відповідати і В’ячеслав Кириленко, і Юрій Луценко».

Відповідно до законодавства, а не виборчих обіцянок

Питання реформування українських Збройних Сил дуже складне, тож не варто саме на цьому будувати стосунки між майбутніми коаліціянтами, вважає 30-й номер НУНСу Іван Заєць: «Є план, є якась реальна ситуація, і врешті-решт Президент є Верховним Головнокомандувачем. І в першу чергу відповідальність за боєздатність Збройних Сил України лежить на його плечах. Тому я думаю, що Президент знає, що він робить. Всі розуміють, що це питання дуже складне і саме по цій лінії неварто будувати відносини між двома частинами майбутньої коаліції».

Рішення Президента навряд чи спричинить конфлікт між БЮТом та НУНСом, переконаний політолог Артем Біденко: «Президент зробив це відповідно до законодавства. Він зобов’язаний видавати такі укази. Якби він цього не зробив, була б інша правова колізія, що політичне взяло гору над юридичним. Через ці речі вони не будуть сваритися. Мені здається, скоріше, їх міг би розсварити якийсь завод під приватизацію між олігархами тієї чи іншої групи, ніж питання військовозобов’язаних». 17 жовтня Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» оприлюднили текст коаліційної угоди. Угода містить пункт, що з 1 січня 2008 року в Україні має бути скасований призов у Збройні Сили.
XS
SM
MD
LG