Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні в Литві починається саміт держав ГУАМ


Кирило Булкін Київ, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Вільнюсі під час Конференції з питань енергетичної безпеки пройде саміт глав держав ГУАМ. Українську делегацію на Вільнюській конференції та на саміті ГУАМ очолюватиме Президент Віктор Ющенко.

Нинішній саміт ГУАМ буде ювілейним. Він приурочений до 10-ліття створення організації.

Про документи, які збираються ухвалити керівники держав на саміті, розповів речник Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця: «Планується оприлюднити заяву вільнюського саміту ГУАМ. Зокрема, у заяві планується підтвердити основні цілі цієї організації, направлені на зміцнення загальновизнаних демократичних цінностей, забезпечення верховенства права та поваги до прав людини, сталого економічного розвитку, зміцнення міжнародної та регіональної безпеки, а також співпраці ГУАМ з іншими міжнародними організаціями та іншими зацікавленими державами».

ГУАМ згадують лише на самітах?

Проте експерт Центру стратегічних та безпекових студій Сергій Герасимчук вважає, що чогось нового в європейську політику сьогоднішній саміт ГУАМ не привнесе. На його думку, об’єднання мало великі перспективи на початку свого існування, але реалізувати їх не вдалося.

«Свого часу це був досить амбітний проект з досить непоганими перспективами перерости з суто економічного об’єднання в об’єднання політичне, політично-безпекове. На жаль, цього не сталося. Політики поступово забували ГУАМ, і приводом для того, щоб згадати це об’єднання, здебільшого ставали тільки саміти», – сказав експерт Центру стратегічних та безпекових студій.

Зрушення, які відбулися в діяльності ГУАМ після приходу до влади Михеїла Саакашвілі в Грузії та Віктора Ющенка в Україні, не змінили кардинально ролі ГУАМ у європейській політиці, вважає Сергій Герасимчук.

Об’єднання Грузії, України, Азербайджану та Молдови (ГУАМ) було створене 1997 року. З 1999 до 2005 року в цю організацію входив і Узбекистан. Штаб-квартира, Секретаріат ГУАМ, розташована в Києві.
XS
SM
MD
LG