Доступність посилання

ТОП новини

Владімір Путін та Анґела Меркель: до стратегічного партнерства крізь терни незгод


Кирило Булкін Київ, 15 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іран, Косово і права людини в Росії. Ці питання лишаються найбільш гострими у російсько-німецьких відносинах. Сьогодні в західнонімецькому Вісбадені їх обговорювали президент Владімір Путін та канцлер Анела Меркель.

Владіміра Путіна та Анґели Меркель у Візбадені
(AFP)
Зустріч Владіміра Путіна та Анґели Меркель відбулася в рамках так званого щорічного «Санкт-Петербурзького діалогу» між Німеччиною та Росією. Цей діалог, як частину російсько-німецького форуму, започаткували 2001 року Путін і тодішній канцлер Німеччини Ґерхард Шредер. Проте дух Вісбадена був більш прагматичним. На людях лідери намагалися пом’якшити розбіжності в їхніх поглядах.

У центрі уваги – Іран та Косово

Так, Анґела Меркель наголосила, що німецько-російських політичних дискусіях сторони завжди намагаються іти в напрямку конструктивного діалогу, навіть якщо це не завжди просто. «Але працювати всупереч один одному – це найгірший шлях для розв’язання цих конфліктів».

Відзначивши пожвавлення торговельних відносин, сторони перейшли до найбільш гострих питань. Це ставлення до іранської ядерної програми та статус Косова.

Питання, пов’язані з Іраном, на сьогоднішній зустрічі мали особливе звучання – адже на вечір запланований відліт Владіміра Путіна до цієї країни. Там він візьме участь у саміті 5 країн Каспійського регіону. Попри інформацію про можливий замах на Путіна в Тегерані російський президент підтвердив свій намір летіти до іранської столиці.

Санкції не ефективні. Потрібний діалог

Обговорюючи іранську ядерну програму, Анґела Меркель наполягала на запровадженні до Ірану суворіших санкцій ООН.Владімір Путін каже, що ці санкції не доцільні:

«Лякати когось,у даному разі іранське керівництво чи іранський народ, є безперспективною справою. Їм не страшно, повірте мені. А от набратися терпіння й шукати вихід — можна й потрібно. Але чи можна це зробити без того, щоб вести з іранським народом і з іранським керівництвом діалог? Гадаю, що це неможливо, малоймовірно».

Серйозні розбіжності між позиціями Росії, з одного боку, і ЄС та США , з іншого, є також у питанні незалежності краю Косова (Росія підтримує Сербію, яка категорично не погоджується на Косовську незалежність).

Серед інших гострих тем на переговорах постало й питання дотримання прав людини в Росії. Анґела Меркель закликала до «тісної співпраці, побудованої на взаєморозумінні» між Росією та Європою, і наголосила, що питання прав людини є принциповим для побудови цього взаєморозуміння.

Вибори минають, а співпраця зберігається

Владімір Путін запевнив, що співпраця Росії з Німеччиною та Європою триватиме незмінно і після російських парламентських та президентських виборів:

«Я певен, що й оновлена російська влада (а в Росії буде інша конфігурація влади, інші люди прийдуть), певен, що оновлена російська влада збереже спадковість у співробітництві з Німеччиною та Європою».

За результатами зустрічі у присутності Владіміра Путіна та Анґели Меркель були підписані 5 документів. Вони стосуються наукової, енергетичної галузей, уникнення подвійного оподаткування та встановлення побратимських відносин між містами Перм та Дуйсбург.

Матеріали до теми:

• Напруження між Росією та Німеччиною. Поляки про УПА. Нафтопровід «Сарматія» стає реальністю (європейська преса) • ЄС змінює підхід до Путіна і Росії • Чи стане нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ новим шляхом транзиту нафти в Європу? Вільнюський енергетичний саміт • Французько-російські відносини. Спокійні й раціональні чи повчально менторські? (Огляд російської преси) • Дипломатичне менью на французько-російських переговорах
XS
SM
MD
LG