Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан: «надзвичайний» чи «воєнний» стан?


Зиновій Фрис Прага, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Пакистані серйозне політичне загострення. Очевидною причиною цього оглядачі називають запровадження в суботу президентом країни Первезом Мушаррафом надзвичайного стану. Опозиція, яка рішуче виступила проти цього кроку генерала, називає це оголошенням воєнного стану.

Очікується, що сьогодні в Пакистані, попри надзвичайний стан, відбудуться акції протесту. Зокрема, один із лідерів співтовариства адвокатів країни Хамід Алі Хан закликав своїх соратників провести сьогодні загальнонаціональний страйк і бойкот судів.

«Я особисто переконаний, маючи у своєму розпорядженні факти, що бездіяльність у цій ситуації є самогубством для Пакистану. Я не можу допустити, щоб це трапилося з моєю країною», – заявив президент Первез Мушарраф після запровадження надзвичайного стану в країні. Він пояснив своє рішення безпрецедентним рівнем насильства в країні.

Надзвичайний стан і новий голова Верховного суду

Однак опозиція звертає особливу увагу на те, що рішення про запровадження надзвичайного стану генерал оголосив напередодні засідання Верховного суду, якому належало визначити легітимність недавнього переобрання Мушаррафа на посаду президента. Не дивує опозицію і те, що президент одразу ж призначив нового голову Верховного суду.

Пакистанський аналітик Афрасіаб Хаттак взагалі не вважає це надзвичайним станом: «Фактично ми маємо справу із запровадженням воєнного стану, який для форми президент назвав «надзвичайним». Конституція дає право президенту оголошувати надзвичайний стан, однак генерал Мушарраф вчинив як головнокомандувач збройними силами».

Ми не можемо дозволити одній особі гратися з країною, вважає опозиція

Із запровадженням надзвичайного стану рішуче не погоджується Беназір Бхутто – лідер найбільшої опозиційної народної партії. Вона терміново повернулась до країни і закликала Мушаррафа покинути посаду головнокомандувача збройних сил. Вона вимагає від президента провести «вільні, справедливі, об''єктивні парламентські вибори». При чому у січні, як і планувалося.

Колишній прем''єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф, який зараз змушений жити за кордоном, заявив, що настав час, коли народ має виступити проти Мушаррафа: «Ми не можемо дозволити одній особі гратися з країною, як він це робить; не можемо віддати країну в руки однієї людини».

Стурбованість у світі подіями в Пакистані

Негативну реакцію висловили Сполучені Штати, які є союзниками цієї країни. «Очевидно, нам доведеться переглянути ситуацію з фінансовою допомогою», – заявила державний секретар Кондоліза Райс, перебуваючи в Єрусалимі.

Колишній помічник президента США К. Норманді припустила у газеті «Вашингтон Пост» у неділю, що Мушарраф не зможе протриматися при владі більше 6 місяців і що Білий дім має виходити з того, що Мушаррафа вже більше немає.

Надзвичайну стурбованість висловив офіційний Лондон. А Генеральний секретар співдружності Дон Маккінон назвав події в Пакистані «серйозним ударом по демократії».

Керівник німецького зовнішньополітичного відомства Вальтер Штайнмайєр висловив сподівання, що Пакистан невдовзі повернеться до конституційного порядку. Штайнмайєра особливо турбує масовий арешт лідерів політичних партій, юристів і представників громадянського суспільства.

Крім іншого, пакистанським журналістам заборонили критикувати президента Мушаррафа і його дії. За порушення цього – ув''язнення до трьох років або штраф у розмірі 70 тисяч американських доларів. Влада оголосила про інші серйозні обмеження на час дії надзвичайного стану.
XS
SM
MD
LG