Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціяда за участю Президента


Тетяна Ярмощук Київ, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент зустрічається із представниками НУНСу. Сьогодні від нього очікують чіткої команди: якою бути коаліції.


Президент явно заплутує і опонентів, і соратників, і спостерігачів. Твердість, з якою він обіцяв демократичну коаліцію напередодні виборів, справляла враження. Розважливість, з якою після виборів Президент доручив всім переможцям виборів творити коаліцію шокувала одних, надихнула інших і здивувала правознавців, які заходилися шукати виписане в Конституції право її гаранта давати такі доручення.

Від восьми тижнів напруженого спостерігання за звивами коаліціади в оглядачів паморочиться в голові. До того ж, вони цікавляться: чи є санкціонованими главою держави демарші тих нунсівців, які досі не підписали угоду з БЮТ і , по суті справи, торпедують створення демократичної коаліції? Чи підтримує Президент Івана Плюща, який публічно висловися за створення широкої коаліції за участю Партії регіонів? І що після всіх президентських дій і заяв означає заклик керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги не втягувати голову держави до процесу створення коаліції?

Сьогодні стане ясна стратегія Президента?

Сьогоднішня зустріч має дати чіткий сигнал партійцям, як подальшу політичну стратегію бачить Президент, вважає політичний експерт Сергій Таран.

«Який би він вибір не зробив, це не буде означати не вибір якоїсь людини, чи персони, а буде визначати насамперед вибір тієї політики, з якорю ця персона асоціюється. Якщо це буде Кириленко, то Президент однозначно покаже, що він виступає за коаліцію між БЮТ та НУНС. А якщо це буде вибір Плюща чи іншої кандидатури, яка обстоює широку коаліцію, то не виключено, що Президент підтримає інший формат коаліції», – вважає політолог.

Президент спробує переконати нунсівців, що потрібно висунути кандидатуру Івана Плюща на посаду спікера нового парламенту, щоб протиставити її Юлії Тимошенко, каже політичний експерт Кость Бондаренко. А окрім того, Віктор Ющенко спробує помирити два табори, які утворилися всередині НУНСу, зазначає Бондаренко.

«Хоча навряд, чи йому вдасться. Фактично Президент може втратити частину своєї партії. „Наша Україна – Народна самооборона“ сьогодні перебуває фактично у тому стані, в якому у травні 1999 року перебувала Народно-демократична партія. Партія розкололося на пропрезидентську, номенклатурну частину і на демократичну частину. Зараз ми бачимо, що ті ж самі демократи задають тон у НУНС. І це ще раз підтверджує, що у нас в Україні нічого не міняється. Міняються Президенти, проходять революції, але в той же час не міняються стилі керівництва і позиції, на яких стоять ті чи інші політики», – каже експерт.

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду і пообіцяли підписати її у перший день роботи нового парламенту. Але і до сьогодні невідомо, якою буде майбутня коаліція і чи буде вона взагалі.
XS
SM
MD
LG