Доступність посилання

ТОП новини

Київські ініціативи з безпеки у Чорноморському регіоні


Богдана Костюк Київ, 14 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Довготривалі конфлікти у Грузії (Абхазія) та Молдові (Придністров‘я), техногенні та природні катастрофи, дедалі більше забруднення – перетворюють Чорноморський регіон на вогнище небезпеки. Як перетворити його на зону стабільності і розвитку, про це говоритимуть учасники Міжнародної конференції, яка сьогодні розпочинається у Києві.

Конференція започатковує постійний «Київський безпековий форум», який ініціювали Міністерство закордонних справ України, Фонд «Відкрий Україну», Центр миру, конверсії і зовнішньої політики.

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Веселовський повідомив, що Київський безпековий форум – це постійно діюча дипломатична форма роботи.

«Він буде проходити раз на рік, на тему дня Форуму будуть виноситись найбільш актуальні питання, які стосуються не лише України, а й європейського континенту у цілому, і довкілля європейського континенту. Перший захід Форуму – а саме конференція з питань «заморожених конфліктів», як вживають цей термін, у регіоні Чорномор‘я і Кавказу – відбуватиметься 14-15 листопада» – заявив заступник міністра закордонних справ України.

Учасники конференції зосередяться на «заморожених конфліктах» у Придністров‘ї та Абхазії і на подіях у Грузії – до речі, на конференції очікується спеціальна доповідь спікера грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе.

Налагодження контактів, але аж ніяк не вирішення конкретних питань

Виступити на конференції зголосились і експерти з питань безпеки та регіонального співробітництва ОБСЄ, Організації чорноморського економічного співробітництва, науково-дослідних і політологічних центрів Європи і США.

Калман Мінеї, спеціальний представник Євросоюзу з питань Молдови, наголосив: «Я хочу поділитися тим, наскільки вдалими виявились ініціативи України щодо розв‘язання придністровської проблеми, які ґрунтуються на економічних засадах. Удар по тіньовій економіці і контрабанді виявились дієвими і зробили чималий внесок у придністровську ситуацію в останні два роки».

Серед учасників конференції вдалося відшукати і скептиків. Слово віце-президентові Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Артемові Біденку: «Подібні конференції – це надзвичайно позитивне явище, однак вони не можуть вплинути на вирішення важливих питань. Якщо ж є якісь конференції, конкретно присвячені даним проблемам, і їхня задача вирішити ці проблеми, то їхня вага надзвичайно важлива у вирішенні подібних проблем. А оскільки це конференція планова, присвячена загальним питанням, то вона може сприяти лише якомусь налагодженню контактів, але аж ніяк не вирішенню конкретних питань».

Але у кожному разі сьогодні міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк та заступник Держсекретаря США Девід Креймер урочисто відкриють «Київський безпековий форум». І, за словами Андрія Веселовського, високопосадовці здивують учасників форуму кількома новими ініціативами з урегулювання «заморожених конфліктів» Чорномор’я .
XS
SM
MD
LG