Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-польське врегулювання ринку праці


Єва Поштар Варшава, 13 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Посол Польщі в Україні Яцек Ключковський заявив у понеділок, що Варшава має намір легалізувати трудових міґрантів з України, які перебувають на території Польщі. За різними даними, сьогодні в Польщі працює 100-300 тисяч українців. Лише 10% роблять це легально. Україна й Польща переконані, що справу треба вирішити шляхом двосторонніх домовленостей.

Українські заробітчанки у Польщі
(gs24.pl)
З одного боку, Польща хоче навести порядок на ринку робочих місць у країні так, щоб уникнути подібних інцидентів, як випадок на початку листопада. Тоді у селі біля Щеціна правоохоронці затримали 73 українських громадянки та наказали їм упродовж тижня покинути територію Польщі. 3 іншого боку, Україна хотіла б мати більш відкритий польський ринок праці, навіть легалізувати тих українців, що нелегально працюють у Польщі.

У понеділок посол Польщі в Україні пан Ключковський заявив, що Польща готова вирішувати цю проблему, для цього потрібна українсько-польська міждержавна угода. На думку коментаторів, перед її підписанням необхідно, щоб обидві сторони ретельно опрацювали всі питання та нюанси, що стосуються політики трудових мігрантів, економічних та політичних умов України й Польщі.

Договір справді розробляють

Умови проживання більшості заробітчан жахливі
(gs24.pl)
Речник Міністерства закордонних справ Польщі Pоберт Шанявський, каже, що в міністерстві вже тривалий час працюють над цією проблемою. «Дійсно, польське міністерство праці розробляє такий двосторонній договір. Річ у тому, що в ньому не йдеться про легалізацію у Польщі трудових мігрантів з України».

Пан Шанявський вважає, що зразком для переговорів Польщі з Україною міг би бути подібний договір між Україною та Португалією. Він також наголошує, що проблема українок, яких затримали правоохоронці біля Щеціна не стосується двостороннього українсько-польського договору про трудових мігрантів. «Хочемо у майбутньому дати можливість українцям легально працювати в Польщі. Однак це стосуватиметься не всіх охочих, а лише представників окремих професій. Подібний договір, який уклали Україна та Португалія, може підписати також Польща.Та це зовсім не означає, що буде точно така угода»,— каже пан Шанявський.

Остаточним вирішенням цієї проблеми займатиметься вже новий польський уряд під керівництвом ліберала, прем''єр-міністра Дональда Туска.

Матеріали до теми:

• Відкриті європейські кордони і безпека: італійський досвід • Італія починає екстрадицію іммігрантів-злочинців • Еміграція чи репатріація: за неофіційними даними від 5 до 7 мільйонів українців виїхали за кордон шукати кращого життя
XS
SM
MD
LG