Доступність посилання

ТОП новини

Міністри ЄС закликають Косово не поспішати з незалежністю


Наталія Вікуліна Брюссель, 19 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Не поспішати з проголошенням незалежності – з таким закликом до керівництва Косова звернулися міністри закордонних справ країн Євросоюзу, які зібралися на зустрічі в Брюсселі. Учасники наради наголосили, що незалежність Косова не слід проголошувати в односторонньому порядку.

Косово -- літня албанська жінка на виборчій дільниці у Пріштіні, 17 листопада 2007 р.
(AFP)
Британський міністр у європейських справах Джім Мерфі заявив, що Косово слід мати незалежність, але це не повинно статися в результаті нескерованої односторонньої декларації, це слід узгодити з міжнародною спільнотою. Міністр закордонних справ Австрії Урсула Пласснік сказала, що заклик переможця суботніх виборів проголосити незалежність не виявився сюрпризом. Водночас вона закликала і косовських албанців, і сербів не загострювати напруження.

Міністри закордонних справ країн ЄС солідарні з позицією своєї австрійської колеги Пласснік: вони закликали лідера партії-переможниці парламентських виборів, одного з колишніх ватажків Визвольної армії Косова Хашима Тачі виявити стриманість. За словами глави зовнішньополітичного відомства Швеції Карла Більдта, пан Тачі, який, вірогідно, стане косовським прем''єр-міністром, зробив деякі сміливі заяви, це можна зрозуміти, однак пан Тачі має розуміти різницю між опозиційним політиком і відповідальним прем''єр-міністром. Люксембурзький міністр Ассельборн висловив думку, що Тачі, який мав великий вплив під час війни, матиме також великий вплив у мирний час і він знає, що поставлено на карту.

Виклик для Європи?

Країни Євросоюзу мають різні підходи до цього питання. Британський міністр Мерфі назвав косовське питання викликом для Європи, щодо якого ЄС не може попросити допомоги в Сполучених Штатів. У Євросоюзі вагаються щодо незалежності Косова насамперед ті країни, які межують з Балканами, а також Німеччина і Іспанія.

Вже у вівторок у Брюсселі пройдуть вирішальні переговори представників Белграда і Пріштіни, а також «трійки» посередників – Євросоюзу, Росії, США. Представник ЄС у «трійці», німецький дипломат Вольфганг Ішінгер заявив, що посередники проробили «всі доступні людині можливості для компромісу між Белградом і Пріштіною». Чи вийде з цього конкретний результат, побачимо вже завтра.

Матеріали до теми:

• Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців • Більшість громадян Сербії за вступ до ЄС, але не за рахунок незалежності Косова • Настав час сербам та ЄС визначитися щодо Косова
XS
SM
MD
LG