Доступність посилання

ТОП новини

Старт шостого скликання


Тетяна Ярмощук Київ, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вісім тижнів підготовки, і Верховна Рада шостого скликання має розпочати роботу. Наступник крок – створення коаліції.

Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» парафували коаліційну угоду та пообіцяли, що підпишуть її у перший день роботи нового парламенту. Але з того часу пролунала не одна суперечлива заява. Троє нунсівців не підписували зобов’язання про створення коаліції з БЮТ.

Втім, нині під зобов’язаннями стоять усі підписи, запевняє лідер НУНСу В’ячеслав Кириленко і висловлює впевненість, що коаліційна угода з БЮТом буде підписана вже сьогодні.

«Коли буде обране керівництво фракції і депутати складуть присягу, ми відкриваємо ворота, щоб підписати уже юридично чинну угоду про коаліцію демократичних сил, яку підпишуть голови фракцій, а також буде надано список депутатів обох фракцій поіменно. Таке рішення ухвалене за участю Президента, що це буде 228 депутатів, які входять до наших двох фракцій», – переконаний Кириленко.

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко також запевняють, що сьогодні готові передати до апарату парламенту всі необхідні підписи для створення коаліції.

Один із них, Олександр Турчинов, каже: «Жоден депутат з нашої фракції немає сумнівів щодо своєї участі у цьому процесі. Я не маю передбачати, що наші союзники зрадять своїх виборців і відмовляться створювати коаліцію демократичних сил. Коли ж виникнуть інші політичні думки з цього приводу, це буде означати, що ті чи інші депутати відмовилися від своїх передвиборчих обіцянок і фактично починають роботу новоствореної Верховної Ради зі своїх виборців».

Хто ж таки створить більшість?

Раніше віце-прем’єр-міністр Микола Азаров заявляв, що Партія регіонів також готується до створення більшості.

Дехто із регіоналів припускав, що у парламенті шостого скликання коаліції взагалі не буде, а рішення ухвалюватимуть ситуативною більшість. А от Віктор Янукович висловлювався проти безкоаліційного парламенту.

«Коаліція, яка буде створена, повинна взяти на себе політичну відповідальність за стан справ у країні, організацію роботи і парламенту, і уряду і нести відповідальність. Коли я чую, що враховуючи те, що розклад сил є дуже непростий, давайте ми зробимо все, щоб почав працювати парламент, а далі подивимося. А на що ми будемо дивитися? А хто буде нести відповідальність?» – казав Янукович.

За українським законодавством парламентсько-урядова більшість має бути створена упродовж 30 днів після того, як новообрані депутати складуть присягу.
XS
SM
MD
LG