Доступність посилання

ТОП новини

Майбутній парламент: чи почнуть сьогодні готуватися до першого засідання?


Тетяна Ярмощук Київ, 6 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Зберуться чи не зберуться? Сьогодні останній день, коли за регламентом Верховної Ради має зібратися робоча група із підготовки першого засідання нового парламенту. Одні обіцяють, інші не вірять.

Робоча група із підготовки організації першого засідання парламенту шостого скликання має сьогодні провести своє прем’єрне засідання. Втім, ймовірність цього, як з’ясувалося, не вельми висока.Найімовірніше, воно відбудеться вже завтра, і відкриють його самі майбутні депутати, каже представник Блоку Юлії Тимошенко Микола Сивульський: «Ймовірність є. Але воно може і не розпочатися. Згідно з регламентом на це дається 10 днів з моменту офіційного оприлюднення результатів виборів. Офіційне оприлюднення було 27-го, додаємо 10 днів, отримуємо 6. Мороз раптом захворів, Мартинюк не планує нічого відкривати. Я більше вірю в те, що воно відкриється 7-го зранку самими депутатами».

«Робоча група є – можна починати роботу»

Робоча група уже сформована, тож є усі підстави, щоб уперше засідання відбулося сьогодні, каже представник Блоку Литвина Олег Зарубінський: «Немає ніяких проблем, щоб ця група розпочала роботу, поділилася на підгрупи; одна займатиметься порядком денним, інша, очевидно, регламентними питаннями, третя – розсадкою. Я не вважаю, що це питання потребує якоїсь шаленої уваги. Це все технічні питання».

Регіонали: проблеми можуть створити лише БЮТ і НУНС

Представники ж Партії регіонів кажуть: засідання робочої групи сьогодні таки відбудеться. Хіба що на нього не прийдуть БЮТ чи НУНС. Регіонал Михайло Чечетов: «Якщо БЮТ та «Наша Україна» діятимуть у рамках Конституції, законів та регламенту, ніяких проблемних питань не буде. Проблеми можуть створити лише БЮТ та НУНС, порушуючи регламент».

За українським законодавством перше засідання новообраної Верховної Ради має відбутися упродовж 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів. Після цього законодавство дає новообраним парламентарям ще 30 днів, щоб сформувати коаліцію та визначитися з кандидатурою Прем’єр-міністра.

Раніше Президент заявляв, що новий парламент мав би відкритися наприкінці жовтня – на початку листопада.
XS
SM
MD
LG