Доступність посилання

ТОП новини

Коаліційний марафон


Тетяна Ярмощук Київ, 5 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні під зобов’язаннями створити коаліцію з Блоком Юлії Тимошенко, ймовірно, стоятиме ще два підписи представників НУНСу. Принаймні такі обіцянки пролунали від нунсівців. Тим часом, коаліційні баталії тривають. Володимир Литвин заявляє, що не приєднуватиметься до коаліції. А Юлія Тимошенко обіцяє віддати майбутній опозиції крісло віце-прем’єра та віце-спікера.

Віце-прем’єр-міністр, який контролюватиме роботу уряду, заступники міністрів, заступники керівників місцевих адміністрацій, а також віце-спікер. Такими посадами у разі створення коаліції між БЮТом та НУНСом готова поділитися з опозицією Юлія Тимошенко.

Втім не всі представники БЮТу підтримують таку щедрість лідерки.

«Нехай опозиція очолює контрольні комітети ВР та Рахункову палату. І таким чином контролює дії виконавчої влади. А перебування опозиції в самій виконавчій владі, я вважаю абсолютно недоцільним. У такому випадку опозиція має нести солідарну відповідальність. Це по-перше. А по-друге, не виключено, що представники опозиції у виконавчій владі будуть просто шкодити, аби потім списати на нас, як на партію, яка перебуватиме при владі, всі її гріхи», – вважає представник БЮТу Олег Ляшко.

Натомість дехто ж із представників Партії регіонів називає пропозиції пані Тимошенко знущанням.

“Це знущання. Хто вона така, що вона вже роздає посади? Нехай вона спочатку обереться, а потім починає роздавати. А наперед не треба. Я переконаний, що у неї не буде можливостей щось комусь пропонувати. Це вони нам посилають через ЗМІ, а конкретно вони (пропозиції) ще не озвучувалися», – сказав представник Партії регіонів Василь Кисельов.

Якщо Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна – Народна самооборона» таки створять коаліцію, перевага становитиме три голоси. Тож голосування, принаймні на початку роботи нового парламенту, буде ситуативним, зазначає політичний експерт Сергій Таран. «Може навіть так відбутися, що перші голосування по кандидатурах Кириленка, як спікера, та Тимошенко, як Прем’єр-міністра, відбудуться теж ситуативно. І не слід виключати навіть того, що кадрове призначення одного з цих осіб не буде затверджене навіть попри рішення фракції. Оскільки голосування має відбуватися таємно. Тому слід очікувати поки що ситуативних голосувань, які так, чи інакше будуть виникати».

За словами Сергія Тарана, звичайно, 228 голосів – це не є переконлива більшість.

Минулого тижня, під зобов’язаннями створити коаліцію з БЮТом не поставили автографи троє нунсівців: Ігор Кріль, Володимир Петьовка та Іван Плющ.

Матеріали до теми:

• Танці навколо універсалу
XS
SM
MD
LG