Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні у парламенті представлятимуть бюджет


Тетяна Ярмощук Київ, 27 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні, за кількадесят годин до Нового року, Верховна Рада таки візьметься за держбюджет. Міністр фінансів представить парламентарям головний фінансовий документ. Втім, чи вистачить у коаліції голосів, щоб ухвалити його бодай у першому читанні? І як сприймають бюджет Юлії Тимошенко фракції, що не увійшли до коаліції?

Часу для «розгорнутих дискусій» щодо концепції бюджету немає, каже Президент. І наполягає, що головний фінансовий документ на наступний рік має бути ухвалений до кінця 2007-го.

«Ми не маємо права в 1 січня 2008 року увійти без бюджету. Тому що ми зриваємося з фіскальної бази, яка є досить новітньою і установленою попередніми рішеннями, у тому числі і законами, які були прийняті у 2007 році. Ми можемо не дорахуватися десятків мільярдів державних бюджетних надходжень. І тому з метою входження в бюджетний рік з оновленою, скорегованою фіскальною базою нам все треба зробити, щоб цього тижня цей бюджет був прийнятий», – сказав Віктор Ющенко.

За словами голови уряду Юлії Тимошенко, її Кабінет виключив із проекту держбюджету-2008 пільги для депутатів і чиновників. Що ж до пільг для населення, то, за словами Тимошенко, їх надаватимуть залежно від статків родини.

«Цим законом про бюджет ми вводимо систему, коли пільги не будуть отримувати заможні люди. Ми вводимо систему виконання всіх законів про виплату пільг залежно від доходів родини, від доходів кожного члена родини. І це дає можливість нам, по-перше, виконати всі закони про соціальний захист, а по-друге, збалансувати бюджет і зробити так, щоб люди відчули, що захист соціальний у державі існує», – заявила прем’єр.

В опозиції критикують, у Литвина уникають відповіді

Колишні ж урядовці критикують нинішній проект держбюджету. За словами екс-віце-прем’єр-міністра Миколи Азарова, соціальні параметри залишають ті ж, що були і в проекті, який влітку розробляв Кабінет Віктора Януковича. А з того часу у макроекономіці відбулися зміни.

Окрім цього, за словами Азарова, у проекті Тимошенко є стаття, яка дозволяє урядові фактично без бюджету витрачати кошти від приватизації. Регіонали заявляють, що не голосуватимуть за проект бюджету.

Литвинівці, як завжди, ухиляються від прямої відповіді і кажуть, що ухвалення бюджету – довготривалий процес.

Один із них, Олег Зарубінський, каже: «Має бути представлення держбюджету. Після цього народні депутати мають право, і це, до речі, зобов’язання справжніх народних депутатів, розглянути, проаналізувати держбюджет, а це 300 сторінок, подати свої пропозиції, корективи, вилучення. Це достатньо серйозний процес. Я не думаю, що його потрібно перетворювати на цирк».

Коаліціянти ж сподівають, що сьогодні проект бюджету буде ухвалений хоча б у першому читанні, а завтра в цілому.

Якщо ж головний фінансовий документ не ухвалять до кінця року, фінансування йтиме щомісяця на 1/12 від минулорічного бюджету.

Однак, на думку деяких експертів, найімовірніше, держбюджет таки ухвалять до Нового року, але вже не пізніше лютого його почнуть правити і доповнювати.
XS
SM
MD
LG