Доступність посилання

ТОП новини

Новий керівник МЗС визначає пріоритети зовнішньої політики України


Богдана Костюк Київ, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні міністр закордонних справ Володимир Огризко, виступаючи перед іноземними дипломатами, оприлюднив головні пріоритети зовнішньої політики України. Новопризначений глава зовнішньополітичного відомства вважає, що вони враховують сучасні ризики та особливості стосунків з окремими державами і міжнародними організаціями.

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Київ, 21 грудня 2007 р.
(RadioSvoboda.Ua)
Головним пріоритетом «дипломат номер один» України визначає євроатлантичну інтеграцію держави, участь у структурах європейської безпеки, а серед першочергових завдань – переговори про створення зони вільної торгівлі та робота над новою посиленою угодою між Україною та ЄС, обговорення проблематики співпраці з НАТО.

Володимир Огризко наголосив: «Європа – це той маяк, без якого Україна заблукає у бурхливому морі світової глобалізації. Водночас, наше кредо – європрагматизм, адже наш шлях в Європу – це не один гігантський стрибок, а множина послідовних наступних кроків. У відносинах з Євросоюзом Україні треба позбутись як комплексу бідного родича, так і напускного оптимізму. Скарги з приводу відсутності європейської перспективи так само безпідставні, як і бравада на кшталт того, що завтра будемо в ЄС».

Позбутися історичного і психологічного комплексу меншовартості у стосунках з Росією – це ще один зовнішньополітичний пріоритет. Можливо, саме такою постановкою питання і пояснюється негативний імідж пана Огризка в Москві.

«Для мене аксіомою є той факт, що без стабільних та добросусідських відносин з Росією важко уявити успішною реалізацію наших європейських та євроатлантичних устремлінь. Бачимо ці стосунки як прагматичні, рівні, передбачувані та дійсно партнерські, базовані на загальновизнаних нормах і принципах міжнародного права, позбавлені заідеологізованості», – наголосив Володимир Огризко.

Захист інтересів держави і прав громадян – головне завдання

Головним завданням дипломатів міністр закордонних справ назвав захист національних інтересів держави і захист прав кожного громадянина України, який перебуває за кордоном. При цьому міністр дав зрозуміти: в українській владі більше немає суперечностей щодо зовнішньополітичних пріоритетів.

Володимир Огризко: «Програма діяльності нової парламентської коаліції є повністю співзвучною з баченням Президента та МЗС. Це є передумовою для того, щоб Україна у світі говорила одним голосом – упевненим і спокійним».

Наскільки вагомим є голос України для її закордонних партнерів, продемонструють і переговори стосовно вступу України до Світової організації торгівлі. І запровадження у дію угоди про спрощений візовий режим між Україною та ЄС, і українсько-російські переговори стосовно Чорноморського Флоту, і багато інших складних для країни кроків, які слід здійснити найближчим часом.
XS
SM
MD
LG