Доступність посилання

ТОП новини

«Ґазпром»: Домовленості з Україною про цiну на газ додатково гарантують надійність постачань до Європи


Про це заявив журналістам у середу голова правління російського «Газпрому» Алєксєй Міллєр.


Про це заявив журналістам у середу голова правління російського «Газпрому» Алєксєй Міллєр.

«Досягнутi домовленостi за цiною на газ для України, а також за умовами його транзиту створюють додатковi гарантiї стабiльностi постачань росiйського газу європейським споживачам i є логiчним взаємовигiдним кроком, спрямованим на формування прозорих ринкових вiдносин у газовiй сферi мiж Росiєю i Україною», – зазначив Алєксєй Міллєр.

У вiвторок на переговорах мiнiстра палива i енергетики України Юрiя Бойка з Алєксєм Мiллером була досягнута домовленiсть про цiну постачань газу до України в 2008 роцi у розмiрi 179 з половиною американських доларів за тисячу кубометрiв. Також було визначено тариф на транспортування газу територiєю України, i транспортування газу територiєю Росiї для України – 1,7 долара за одну тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

Керівник Міністерства палива та енергетики України Юрій Бойко заявив: «Ця ціна, враховуючи жорстку конкуренцію, яка є на світових ринках щодо енергоносіїв, є для нас комфортною. Особливо у порівнянні з цінами на газ у наших сусідів».

Тим часом Віктор Янукович зазначив, що він не задоволений результатами цих переговорів.

У Секретаріаті Президента кажуть, що українсько-російські газові переговори проходили відповідно до президентських директив. Але поки що воліють не коментувати їхній результат.

І Президент, і Прем''єр-міністр України неодноразово заявляли, що прийнятною ціною на газ буде 150-160 доларів за тисячу кубів.

Наразі Україна купує змішаний російський та середньоазійський газ через посередника – «РосУкрЕнерго» по 130 долалів за одну тисячу кубометрів.

Напередодні Туркменістан та Узбекистан оголосили про подорожчання газу, який вони продають «Ґазпрому».

Матеріали до теми:

•&nbsp Газові домовленості Кабінету Януковича • Підвищення ціни на туркменський газ: український аспект • Ціна на газ: анатомія проблеми • У Москву до Ґазпрому • Газові перспективи Кабінету Януковича
XS
SM
MD
LG