Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки року: Захід об’єднався проти Ірану у конфлікті навколо його ядерної програми


Дар’я Марченко Київ, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Іранське ядерне питання стоїть у центрі світового порядку денного вже 5 років – відтоді, як стало відомо про роботи зі збагачення урану в країні. 2007-й став роком, коли міжнародна спільнота зійшлась у поглядах на іранські ядерні розробки. Залишилось питання, наскільки успішною буде стратегія запровадження санкцій, які мають змусити країну припинити ядерні дослідження – зокрема ті, які можуть використати для створення ядерної зброї.

Іран -- головний пульт контролю фабрики зі збагачення урану у Ісхафані, 3 січня 2007 р.
(AFP)
Упродовж року Іран наполегливо повторював, що розвиває ядерну програму винятково в мирних цілях. Адже запаси нафти й газу, на які багата країна, колись вичерпаються, і тоді на допомогу прийде мирний атом. США і Західна Європа вважають, однак, що ризик, який може становити собою ядерно озброєний Іран, надто великий, щоб дозволяти країні продовжувати дослідження у цій галузі. Тож на роздуми немає часу.

Президент США Джордж Буш заявив: «Іран небезпечний. Він стане ще небезпечнішим, якщо знатиме, як збагачувати уран. Ми віримо, що Іран має таємну військову програму зі створення зброї і має пояснити світові, чому вона в нього є. Іран має зобов’язання перед МАГАТЕ пояснити, чому він приховав цю програму».

Наступного року Рада Безпеки ООН може запровадити третій пакет санкцій

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун упродовж року наполягали, що міжнародна спільнота має завадити Ірану отримати ядерну зброю. Євросоюз залишається відкритим для переговорів з іранською владою і пропонує їй технічну і економічну допомогу в обмін на згортання ядерної програми. Водночас західні країни вимагають від Ради Безпеки ООН посилити тиск на Іран. У березні вона запровадила другий пакет санкцій, який передбачає заборону на експорт зброї і замороження рахунків 28 іранських фізичних та юридичних осіб, пов’язаних із військовими і ядерними агенціями. Наразі в ООН точаться дебати щодо третього пакету санкцій. І навіть за цих умов Іран відмовляється припиняти збагачення урану і виробництво плутонію.

Президент країни Махмуд Ахмадінеджад наголосив: «Ми вважаємо, що будь-які санкції втратили юридичні підстави. Світ має перед очима звіти МАГАТЕ і американської розвідки, тож не існує жодної причини для продовження ворожнечі. Ми також побачили, що погрози є нерезультативними».

Зрештою, не підтримують ідею запровадження санкцій проти Ірану Китай і Росія, які є постійними членами Ради Безпеки ООН і мають право вето на її рішення.

Альтернативний метод тиску на Іран – індивідуальні санкції

Відтак західні держави починають схилятись до пошуку альтернативних важелів впливу на ісламську державу. У жовтні США заборонили понад двом десяткам фізичних і юридичних осіб Ірану працювати в американській банківській системі і закликають решту країн наслідувати їхній приклад. Європейські держави, зокрема Франція та Німеччина, намагаються переконати бізнесменів не інвестувати в Іран. Однак Махмуд Ахмадінеджад переконаний: уряди не можуть нав’язувати компаніям свою політику, тож не сприймає серйозно погрози санкціями. У 2008 році стане відомо, чия стратегія виявилась більш ефективною.

Матеріали до теми:

• США: Якщо Росія завозить до Ірану ядерне паливо, то Іран має припинити власне збагачення урану • Ослабне чи посилиться тиск Заходу на Іран після нової інформації розвідувальних служб США? • США запровадили нові санкції проти Ірану • Кондоліза Райс: Іран є однією з найсерйозніших проблем для інтересів США у світі, для американської національної безпеки • Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун заявив про необхідність твердого підходу до іранської ядерної програми • Президент Джордж Буш заявив, що система протиракетної оборони на європейській території потрібна конче і невідкладно • Іран ані на йоту не відступив від своєї позиції щодо ядерної програми, - заявив Президент цієї держави Махмуд Ахмадінеджад
XS
SM
MD
LG