Доступність посилання

ТОП новини

Більшість країн ЄС за «скоординоване» проголошення незалежності Косова


Анамарія Рамач Белград, 10 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу сьогодні на засіданні у Брюсселі обговорювали можливу декларацією про незалежність Косова, яку очікують у січні. Переговори між Белградом та Пріштіною офіційно закінчилися сьогодні. Лідери косовських албанців, які планують проголосити незалежність, мають підтримку США, але не усіх членів Євросоюзу.

Косово -- тисячі етнічних албанців зібрались разом з вимогою незалежності Косово, Пріштіна, 10 грудня 2007 р.
(epa)
Переговори між Сербією та Косовом провалилися, лідери косовських албанців і далі наполягають на проголошенні незалежності. Сербія виступає категорично проти, у чому її підтримує Росія.

У Брюсселі на майбутню незалежність Косова дивляться як на заздалегідь ухвалене рішення. Міністри закордонних справ Британії, Німеччини, Франції, та Італії відправили спільного листа на сьогоднішнє засідання Ради міністрів Євросоюзу, у якому сказано, що статус Косова мусить бути «негайно вирішеним». Вони зазначили, що переговори між Сербією та Косовом закінчилися неуспіхом, і тепер їх вже не можна врятувати. У листі також наголошуено, що майбутнє Косова має «велике значення для ЄС», зазначаючи, що сама територія розташована на «менше ніж за 50 кілометрів від кордонів Євросоюзу».

«Ми не повинні повторювати помилки з ранніх 90-х років»

Шведський міністр закордонних справ Карл Білд, який був ключовою особою у переговорах на Балканах у 90-х роках, наголосив, що проблема Косова є дуже складною.

Карл Білд: «Це набагато складніша проблема, ніж більшість людей це усвідомлює, а так само і досить небезпечна. Відчувається тенденція до нестабільності всюди на Балканах, і ми не повинні повертатися назад та повторювати помилки з ранніх 90-х років, коли Євросоюз був поділений, та коли з недбайливістю дивився на деякі критичні деталі».

Усі країни ЄС погоджуються в тому, що ЄС мусить спільно діяти стосовно Косова. Більшість країн ЄС підтримує так зване «скоординоване» проголошення незалежності Косова, яке імовірно відбудеться після президентських виборів у Сербії у другій половині січня, або на початку лютого наступного року. Вони також підтримують позицію США, що проголошення незалежності не треба відкладати якщо у Сербі будуть перенесені вибори.

Іспанія, Словаччина, Румунія – обережні, а Кіпр – проти

Все-таки, деякі країни ЄС ухиляються від ухвалення незалежності Косова, якщо вона не буде визнаною ООН. Деякі з-поміж них, як Іспанія, Словаччина та Румунія, бояться, що косовський прецедент буде небезпечним для їхніх меншин. А Кіпр вступає проти. Будучи членом ЄС, Кіпр поділений між домінуючою грецькою громадою, чий уряд є міжнародно визнаним, та турецькою громадою, стосовно якого міжнародне співтовариство тримається осторонь, але воно має підтримку Туреччини. Намагання ООН вирішити конфлікт провалився, і Кіпр зараз дуже нагадує проблемне Косово.

Тим часом офіційний Бєлград застерігає Євросоюз, що незалежність Косова спровокує зворотній хід та економічну блокаду між ними. Белград також попередив, що північні регіони Косова, заселені переважно сербами, та боснійська автономна область Республіка Сербська могли б також проголосити свою незалежність.

Матеріали до теми:

• Завершені переговори про майбутній статус Косова • Міжнародні посередники не знайшли «універсального» рішення щодо Косова • Що буде з Косово? (Огляд сербської преси) • Вибори в Косово: голосували лише 40 відсотків виборців • Більшість громадян Сербії за вступ до ЄС, але не за рахунок незалежності Косова
XS
SM
MD
LG