Доступність посилання

ТОП новини

Із чим вирушив до України Президент Польщі?


Єва Поштар Варшава, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні польський президент Лех Качинський відбув до України з дводенним офіційним візитом. Він відвідає Київ та Одесу, зустрінеться з українськими лідерами. Польські оглядачі переймаються питанням, чи позначиться політичне протистояння, яке минулого тижня розгорілося між гілками влади в Польщі, на перебуванні Леха Качинського в Україні?

Лех Качинський
(AFP)
У канцелярії президента наголошують, що Лех Качинський відвідає Україну не лише як лідер сусідньої держави, але й як представник країни, що має великі впливи в ЄС. Тому слід сподіватися, що президенти Лех Качинський та Віктор Ющенко обговорюватимуть питання спільного проведення футбольних змагань Євро 2012, перспективи членства України в Євросоюзі, енергетичної безпеки, в тому числі нафтогону «Одеса-Броди».

Радник польського президента Міхал Камінський наголошує, що візит польського лідера в Україну матиме європейське значення. «Час вже покласти край усім історичним проблемам у наших відносинах», – наголосив він.

А заступник спікера польського сейму Стефан Нєсьоловський заявив: «Польсько-українські відносини вважаю відмінними. Зараз вирішення вимагають в основному проблеми енергетичної безпеки. Якщо ідеться про політику, то Польща надалі залишається адвокатом України в Євросоюзі та НАТО. Інших проблем я просто не бачу».

Україна для Польщі – головний союзник на Сході та стратегічний партнер

І все ж, як сказав Радіо Свобода Стефан Нєсьоловський, єдиною досі невирішеною проблемою в українсько-польських відносинах є проблема перетину державного кордону.

До того, як відбути до України, Лех Качинський зустрівся із прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском та міністром закордонних справ Радославом Сікорським. Темою політичних консультацій було подолання політичної кризи, яка спалахнула у Польщі минулого тижня.

Про результати цих консультацій повідомив речник міністерства закордонних справ Пьотр Пашковський: «Під час зустрічі обговорено основні проблеми закордонної політики Польщі. Йшлося про справи східної політики Польщі, зокрема відносини з Україною, яка зараз є нашим головним союзником на Сході і з якою нас єднає стратегічне партнерство».

Під час візиту до України президент Качинський крім Києва відвідає Одесу, прочитає лекцію в одному з київських вишів. Також отримає з рук Президента України Віктора Ющенка престижну державну нагороду.

Матеріали до теми:

• Політичний скандал у Польщі: хто повинен нести відповідальність за зовнішню політику? • Поляки очікують від нового уряду поліпшення ситуації у побутовій сфері
XS
SM
MD
LG