Доступність посилання

ТОП новини

“Сухий” Майдан... Київська влада обмежила продаж міцного алкоголю в центрі міста під час проведення масових політичних акцій


Надія Шерстюк, Віола Бурда Тепер у центрі столиці не всім продають спиртне. І не всіляке. Київська влада перед Великоднем через масові мітинги, що проходять у центрі міста, тимчасово заборонила продавати дешеве спиртне — слабоалкогольні напої, дешеву горілку... Чи поменшало тепер п"яних у центрі Києва? Чи справді продавці відмовляються від виручки на користь громадському порядку? І чи обмежує розпорядження київської влади права споживачів, простих громадян? І які порушення прав людини трапилися під час проведення мирних демонстрацій у Росії?

ГЛАС НАРОДУ:
Чи правильно зробила київська влада, заборонивши продавати алкоголь на час проведення мітингів?
Сергій, юрист:
- Неправильно — хто хоче, той нап''ється. Найде, де взяти, і пронесе з собою
Маша студентка:
- Правильно! Зараз на Майдані багато народу, якщо будуть пити, буде сваволя
Володимир Криворотенко, школяр:
- Так і має бути. Це наше місто, потім валяються пляшки. Алкоголь продають молоді — я категорично проти цього
Тамара, пенсіонерка:
- Це правильно, ці кіоски на кожному кроці...
Олександр, начальник охорони:
- Мені важко зрозуміти. Я не п''ю, тому мені байдуже
Максим, скейт-бордист:
- Ні, це погано, це дуже жорстко


П’янству — бій! Але...

Продавати міцний алкоголь заборонено у 4 районах столиці — у центральних Шевченківському, Печерському, а також частково у Голосіївському і Подільському. Заборона діє на термін проведення акції протесту : “Як тільки учасники акцій роз”їдуться, ми скасуємо заборону”, — сказав перший заступник голови Київміськдержадміністрації Анатолій Голубченко. А начальник управління торгівлі Київміськдержадміністрації Людмила Кушнір пояснює, що обмеження продажу алкоголю влада зробила на “прохання трудящих”.
Начальник управління торгівлі Київміськдержадміністрації Людмила Кушнір: “Є скарги мільйонів мешканців про те, що розпивають алкоголь...Ідуть масові акції, і дуже багато їхніх учасників п’яні”


За два тижні київська міліція затримала 17 людей за нетверезе перебування у громадському місці, каже начальник відділу зв’язків з громадськістю київської Міліції Володимир Поліщук, і додає: п’яних, після того як мерія заборонила продаж дешевого спиртного, стало менше: “Бувають такі випадки, коли люди” вживають” у наметових містечках і потім з’являються у стані алкогольного сп’яніння в центральній частині міста. Саме таких людей затримуємо і складаємо адміністративні протоколи.”

...але купити спиртне можна!

На центральних вулицях Києва можна без проблем купити дороге спиртне — наприклад, пляшку горілки за шістдесят гривень. Магазинів, які торгують дорогим алкоголем, заборона не стосується. Дешеве спиртне можна купити і зараз у звичайних гастрономах, на власному досвіді переконалися кореспонденти звуків життя Леся Штогрин та Наталка Коваленко, які принесли цілком матеріальний доказ розвідувальної роботи — дві пляшки горілки.
Продавщиця Ірина:"Я думаю, що це неправильно, хто хоче, той і пивом “накачається. Забороняй — не забороняй”


У маленькому магазині на Хрещатику, де працює Ірина, пиво завжди було прибутковим товаром. Два тижні тому, коли у центрі Києва розпочалися демонстрації, його з полиць стали просто хапати. Але сьогодні замість пляшок з популярним напоєм на вітрині лише солодка вода і мінералка. “Сухий закон”, запроваджений у центрі столиці зменшив обсяги продажу магазину майже до нуля, а відтак і зарплату продавця, каже Ірина : “Поки не пройдуть оці демонстранти, пиво не будемо продавати. Зараз зовсім порожньо...жах! Але просять – дайте хоч пиво!”.

Однак хто шукає, той знайде. Буквально через 50 м від крамниці, де пиво не продають, у гастрономі можна купити не лише пиво, але й горілку. Принаймні, у наших кореспондентів проблем із покупкою “чекушки” за 7грн.10 копійок не виникло:



Порушення прав споживачів у Києві і порушення людських прав у Москві

Павло
Розпорядження столичної влади обмежити продаж міцних напоїв Павло сприйняв із байдужістю. Попиваючи пиво, він зізнався, що сам горілку не дуже й любить: “Я знаю, що купити зараз важко. Взагалі-то правильно зробили. Менше п’яних – менше бійок буде”.

А учасник акцій протесту на Майдані Володимир каже, що серед мешканців наметового містечка п’яних він не бачив : “Це неправильно зробили. Поминальний тиждень, люди йдуть на цвинтар, купують...У нас я тут не бачив жодного п’яного! Ті, хто сюди приходять, люди ідейні, навіщо їм сюди п"яними приходити?”

Учасник акцій протесту на Майдані Володимир: “А навіщо нам пити? Ми що, приїхали тут напитися і валятися?”
Заборона продажу алкоголю у центрі Києва лише опосередковано порушує права споживачів, каже юрист Владислав Андрущенко. На його думку, мер має усі підстави ухвалювати відповідне рішення, якщо зловживання спиртним загрожує людському життю під час проведення масових акцій. Адже людські права і людська безпека вище прав споживачів, зазначає юрист: “Якщо є загроза людському життю, то можна обмежити доступ до алкоголю”.

Між тим у Росії є набагато серйозніші загрози людським правам, ніж заборона алкоголю. Під час суботніх акцій протесту 14 квітня у Москві влада затримала близько 200 учасників. А у понеділок 16 вкітня естафету акції перехопив Санки-Петербург, там міліція затримала близько 150 людей. Під час акцій був арештований один із організаторів демонстрації – лідер “Об’єднаного громадянського фронту” відомий екс-шахіст Гаррі Каспаров. За його словами, влада у такий спосіб намагається приборкати опозиційні сили, які напередодні виборів хочуть показати людям, що Росія за розвитком демократії “перебуває десь між Білоруссю і Зімбабве”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Як ми купували алкоголь на Хрещатику:
XS
SM
MD
LG