Доступність посилання

ТОП новини

Сонячні дайни президента Латвії Вайри Віке-Фрейберґи


Людмила Пилип Рига, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — 7 липня цього року завершується строк повноважень президента Латвії Вайри Віке-Фрейберґи. За час її президентства в Латвії відбулась низка важливих міжнародних заходів, державу стали краще впізнавати у світі. Науковець, політик зі світовим ім’ям Вайра Віке-Фрейберґа є і творчою особистістю: вона вже давно збирає та досліджує дайни — латиські народні пісні, а нещодавно латвійський президент записала у власному виконанні пісню. Місцеві політологи вважають, що спадкоємцеві нинішнього президента Латвії буде нелегко наслідувати цю посаду після Вайри Віке-Фрейберґи.

Вайра Віке-Фрейберґа
Авторитетний світовий політик зі знанням багатьох іноземних мов та досконалими ораторськими здібностями, з характерним жіночим шармом, цілеспрямована в досягненні мети — це не повний перелік ознак президента Латвії Вайри Віке-Фрейберґи.

Емігрантка латиського походження з Канади, колишній професор Монреальського університету, під час президентських виборів у Латвії в 1999 році отримала більшість голосів депутатів латвійського парламенту — Саейми. Через чотири роки, влітку 2003, її знову обрали на посаду Президента Латвії.

За вісім років свого президентства Вайра Віке-Фрейберґа декілька разів потрапляла до рейтингу ста найвпливовіших жінок світу. На думку аналітиків, саме завдяки її авторитетові в Латвії відбулися важливі міжнародні політичні заходи, в тому числі і саміт НАТО.

Її перебування при владі сприяло поліпшенню іміджу Латвії у світі. Під час нещодавнього візиту до Латвії Президент Ірландії Мері МакАліс зазначала, що Вайра Віке-Фрейберґа є джерелом натхнення для усіх жінок, які борються за свободу.

Задоволені своїм президентом і латвійці. Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Латвії Юріс Аудариньш каже, що 8 років тому з таким президентом «це Бог нам допоміг».

31 травня цього року в Латвії відбудуться президентські вибори. Політологи вважають, що наступному господареві президентського палацу доведеться нелегко, посідаючи місце такого впливового політика і сильної людини, якою є Вайра Віке-Фрейберґа.

Важливе значення приділятиметься особистості президента, його дієздатності; він має задовольняти очікування громадськості та політиків, які бувають інколи протилежними, — це й буде основна проблема, яку необхідно буде вирішити, зазначає політолог Філіпс Раєвскіс.

Твердих планів іще немає

На сьогодні Вайра Віке-Фрейберґа поки не визначилась, чи буде після завершення президентських повноважень займатись наукою, а чи продовжуватиме політичну діяльність. Водночас президент Латвії зазначила, що не збирається вступати до будь-якої місцевої партії чи приєднуватися до політичного об’єднання.

«Сьогодні не бачу, що мені можуть запропонувати щось більше, ніж у мене було — посада номер один у державі. Думаю, що шлях приєднання до партій не буде для мене правильним», — зазначила Вайра Віке-Фрейберґа, наголосивши, що скучила за науковою діяльністю.

Автор та співавтор семи книг, 160 статей та 250 доповідей, Вайра Віке-Фрейберґа значну увагу своєї творчої діяльності приділила дослідженню лінгвістики та поетики латиських дайн про сонце — унікальної форми народної творчості, в якій зібрана мудрість та філософія життя латвійців із давніх часів.

А нещодавно Президент Латвії записала у власному виконанні народну пісню Saulīt'', mana krustamāte («Сонечко — моя хрещена мати»). Презентація диску відбулась минулої п’ятниці в рамках 1-го міжнародного фестивалю народної музики в латвійському містечку Єкабпілсі.
XS
SM
MD
LG