Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія проти будівництва дороги в польському заповіднику


Наталія Вікуліна Брюссель, 31 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія звернулася до Європейського суду із проханням вжити заходів, аби Польща зупинила будівництво дороги у долині річки Роспуда в Польщі. Брюссель посилається на те, що будівельні роботи завдадуть непоправної шкоди унікальній природній місцевості.

Долина річки Розпруда в Польщі.
(imcg.net)
Комісар ЄС з довкілля Ставрос Дімас висловив жаль, що Польща вирішила продовжувати будівництво дороги через долину річки Роспуда. Комісар сподівається, що Варшава перегляне своє рішення перед тим, як завдати шкоди місцевості. Речниця комісара Барбара Гельфферіх каже, що Єврокомісія просить Європейський суд видати судову заборону, аби запобігти безповоротній шкоді для унікальної природньої місцевості.

Якщо Європейський суд погодиться з запитом Єврокомісії, тоді суд видасть наказ Польщі не продовжувати будівництво доріг через долину Роспуда, поки розглядається справа. Після останнього попередження Варшаві Єврокомісія подала до Європейського суду на Польщу ще в березні цього року. Нині мова йде про те, аби будівельні роботи зупинилися перед тим, як суд винесе вердикт щодо обхідних доріг у Роспуді.

Що важливіше, вигода чи природа?

Проти будівництва автостради під назвою «Віа Балтика» через унікальну природню місцевість у Польщі виступають і європарламентарі. Ситуацію у долині Роспуді на місці вивчала спеціальна місія Європарламенту. Її голова, депутат від Нідерландів Тіс Берман заявив, що він шокований рішенням польських властей відкрито нехтувати занепокоєннями міжнародної спільноти і продовжувати будівництво.

У Європі, звичайно, не мають нічого проти, аби Польща покращувала свої транспортні можливості і будувала дороги. Йдеться лише про те, аби країна Євросоюзу не шкодила своїй і загалом європейській екології.

Речниця Комісара ЄС з довкілля Гельфферіх каже, що Єврокомісія підтримує будівництво обхідної дороги у цій місцевості Польщі. Але Єврокомісія не підтримує обхідні дороги, що проходять через місцевість, яка, не лише перебуває під захистом а, також становить надзвичайну цінність для європейського континенту, наголошує речниця.

Якщо Варшава не послухається можливого наказу Європейського суду, виникне безпрецедентна ситуація. Адже ніколи за всю історію Євросоюзу не було так, що та чи інша країна не виконувала рішення Європейського суду. У Брюсселі дуже сподіваються, що такого не буде і цього разу.

Матеріали до теми:

• Польські екологи проти жителів міста Аугустув. Як зберегти природу і збудувати необхідну трасу • "КРИХКЕ ДОВКІЛЛЯ" • Литовський спортсмен пливе через Балтійське море, щоб привернути увагу громадськості до захисту екології • Відповідь ЄС на зміни климату
XS
SM
MD
LG