Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко знову згадав про отруєння та Росію


Тетяна Ярмощук Київ, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Гучна заява напередодні парламентських виборів. Віктор Ющенко звинувачує Москву у блокуванні розслідування справи про його отруєння? Як заяву Ющенка сприйняли у Росії, і як оцінюють в Україні?


Розслідування справи про отруєння тоді ще кандидата в Президенти України на фінальній стадії. Про це сам Віктор Ющенко заявив сьогодні у Дніпропетровську. Президент інтригував, мовляв, зараз всього сказати не може, однак після того, як оголосять результати слiдства щодо його отруєння, громадськiсть дiзнається про роль окремих українських, і не тільки українських полiтикiв у цій справі:

«Зроблений аналіз діоксину з усіх лабораторій світу, крім російської. Сподіваємось, що в майбутньому будуть зроблені ці дослідження. Ті три чоловіки, які найбільш потрібні для слідства, сьогодні знаходяться в Росії. На запит Генеральної прокуратури, в тому числі й грудневий, який я особисто передав і попросив Президента Росії надати всіляку допомогу, що б ці люди постали перед українським слідством, поки що відповіді немає».

В свою чергу посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін висловив здивування закидами українського Президента. «Нам його навiщо розслiдувати? Розбирайтеся у себе. Усе вам хтось заважає», – зазначив він. На думку ж російського політолога Сєргєя Маркова, в такий спосіб Ющенко намагається підіграти Заходу:

«За своїми поглядами Ющенко русофоб. Він ненавидить Росію та росіян. Він намагається знайти хоч якийсь привід, щоб звинуватити у чомусь Росію. Ющенко намагається сісти на ті звинувачення, які зараз лунають у Великобританії та інших країнах, що Росія перешкоджає тим, чи іншим судовим розслідуванням щодо гучних вбивств та отруєнь. Зокрема, звинувачення, що Росія перешкоджає розслідуванню отруєння Литвиненка. Він просто використовує цю парадигму».

Нині навколо ситуації з отруєнням Ющенка, робиться політичний піар і в Україні, і в Росії, каже в інтерв’ю Радіо Свобода російський політолог Андрій Окара:

«Для «Нашої України» – це ще один камінь в бік Путіна. Для Путіна теж. Напередодні президентських та парламентських виборів в Росії, і напередодні вирішення цієї дуже болючої теми для Росії із наступником президентського крісла, ще один камінь в напрямку, так званої «помаранчевої України», це зарахується Путіну в плюс».

Підстав для нинішніх гучних заяв Віктора Ющенка, що ось-ось таємницю його отруєння розкриють взагалі немає, стверджує український політолог Кость Бондаренко, і нагадує:

«Це абсолютно безпідставні звинувачення, оскільки ще два роки тому Юрій Луценко, будучи міністром внутрішніх справ заявив, що справа фактично розкрита, і що він знає всіх замовників. Наразі намагаються просто якось вийти з цієї ситуації. Зараз починають все частіше і частіше запитувати, де винуватці у справі Гонгадзе, у справі Гетьмана, де винуватці отруєння Ющенка».

Віктора Ющенка отруїли у вересні 2004 року, у період президентської кампанії. Він стверджував, що став почуватися погано після вечері на дачі тодішнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Після «помаранчевої революції» Сацюк та його помічник утекли до Росії. Обидва стверджують, що не причетні до цієї справи.

Фахівці встановили, що Ющенка отруїли одним із різновидів високоотруйної сполуки – діоксином. Це викликало не підтверджені досі припущення про можливу причетність Кремля. Москва таку причетність відкидає. Росія також відмовляється видати Великобританії Андрія Лугового, якого британські спецслужби підозрюють у отруєнні полонієм колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.
XS
SM
MD
LG