Доступність посилання

ТОП новини

Американці починають обирати кандидатів на президента


Мар’яна Драч Прага, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Американці роблять перший вибір щодо нового господаря Білого Дому, якого обиратимуть всі громадяни США в листопаді цього року. П‘ятнадцять чоловіків та одна жінка від Демократичної та Республіканської партій виборюють право стати кандидатами на президента від своїх партій і саме сьогодні розпочнеться перше внутрішньопартійне голосування у штаті Айова. У чому ж особливість вибору по-американськи?

У штаті Айова живе менше ніж три мільйони людей, які переважно зайняті у сільському господарстві. До цього ж 95 відсотків із них – вихідці з Європи. Тому Айову навряд чи можна назвати прикладом міжрасового та культурного розмаїття, яким славляться Сполучені Штати. Тим не менше, кандидати на президента США за останні місяці витрататили близько 20 мільйонів доларів, щоб завоювати серця жителів штату, які першими вирішуватимуть їхню долю.

Як це відбувається? Мешканці Айови, зареєстровані у Республіканській партії, сьогодні зможуть вкинути виборчий бюлетень з ім‘ям свого кандидата у представництві партії. Натомість на членів Демократичної партії очікує складніша процедура. Партійні збори проводять у ресторанах, школах і навіть домівках. Кожен має висловитися не лише за кого голосує, але й пояснити чому. Вже після таких зборів дані пересилають до партійної штаб-квартири.

Партії остаточно визначаться влітку

Демократи і республіканці остаточно визначиться зі своїм вибором на партійних з‘їздах всередині літа. Але про те, хто ж стане ймовірним кандидатом на американського президента можна буде дізнатися вже через місяць. Саме тоді, до 5 лютого мають пройти первинні вибори у 22 штатах.

Що означає такий ранній початок виборчої кампанії за океаном? Директор Інституту демократії у Вашингтоні Патрік Бешем, з цього приводу сказав Радіо Свобода: «Це добре, якщо Ви вважаєте, що більше інформації краще ніж менше, і є більше можливостей побачити, почути і прочитати про кандидата. Якщо ж подивитися на це цинічно і сказати, що пересічний виборець дуже швидко втомиться і до літа втратить інтерес до кампанії, чи просто ігноруватиме все до вересня-жовтня 2008 року, тоді це погано».

Чим довша кампанія, тим більше бруду виливає

Політологи говорять і про те, що чим довша кампанія, тим більше бруду виливається на шпальти преси, адже кандидати мають вдосталь часу, щоб «попорпатися» у брудній білизні своїх суперників. За такої виборчої системи майже не мають шансів зійти на владний Олімп і так звані «темні конячки» – вони не можуть змагатися з політичними машинами відомих та грошовитих опонентів.

Сьогодні у штаті Айова найвищі шанси здобути перемогу від Демократичної партії мають сенатори Гілларі Клінтон, Барак Обама та Джон Едвардс.

Обама, афроамериканець, який, за прогнозами, має незначну перевагу, обіцяє: «Ми допоможемо робітникам, ми подбаємо про охорону здоров‘я, ми відновимо нашу енергетичну політику, щоб вона мала сенс. Ми будемо проводити зовнішню політику так, щоб і вона мала сенс. Ми вилікуємо цю націю. Ми, якщо Ви у це вірите, відновимо світ».

У республіканців найвищі шанси мають колишній губернатор штату Арканзас Майк Гаккабі та колишній губернатор штату Массачусетс Мітт Ромні. Результати виборів в штаті Айова будуть відомі завтра вранці.
XS
SM
MD
LG