Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш вирушає на Близький Схід. Вперше і, мабуть, востаннє


Ірина Халупа Прага, 7 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 6 тижнів після ізраїльсько-палестинського саміту, який відновив близькосхідні переговори, американський Президент Джордж Буш вирушає до країн Близького Сходу на 8 днів. Він завітає до Ізраїлю а також до палестинського Західного Берега і відвідає низку арабських країн, в тому числі Саудівську Аравію та Єгипет. Ізраїльсько-палестинський мирний процес, а також Іран та Ірак будуть в центрі уваги турне американського президента.

Це вперше Джордж Буш приїде до Ізраїлю та палестинських територій. Цей Президент ніколи не хотів безпосередньо брати участь в близькосхідних мирних переговорах, цього він і далі не хоче. Буш використає цей візит для того, щоб приватно заохотити арабські країни підтримувати процес мирного врегулювання на Близькому Сході, кажуть аналітики. Але цього може бути трішки замало і трішки запізно.

Професор близькосхідних студій при Національному Оборонному університеті США Мурхаф Джуджаті каже, що коли йдеться про Близький схід, то краще пізно ніж ніколи.

«Сім років після приходу до влади пан Буш проявляє якісь зусилля в цьому питанні. Його адміністрації залишилося кілька місяців і він нічого вагомого за цей час зробити не може. З іншого боку, це що він робить ймовірно допоможе Близькому сходові не зсунутися до ще більшого хаосу», –зазначив аналітик.

Джуджаті констатує, що це держсекретар Кондоліза Райс переконала Буша відвідати Близький Схід. Адже вона швидше ніж сам Президент зрозуміла, щоб запобігти можливим майбутнім конфліктам в регіоні, треба, перш за все, розв’язати арабсько-палестинський гордіїв вузол.

Ірак та Іран – ще дві болючі теми для Буша

Ірак – це інше ключове питання цього візиту. Збільшення американських військ в Іраку поки що дало позитивні результати, ситуація щодо безпеки в країні стала кращою. Однак, цей відносний спокій не дав найголовнішого, адже іракський уряд ще не зумів досягнути конституційного консенсусу між шиїтами та сунітами.

Іран – третє важливе питання президентського візиту. Іран є шиїтської країною з ядерними амбіціями, між сусідами з сунітами. Президент Буш свого часу залучив цю країну до «вісі зла» і американці стверджують, що саме Іран великою мірою стоїть за насильством, яке й досі розриває сусідній Ірак.

Експерт з питань зовнішньої політики при впливовому Брукінґс інституті у Вашингтоні Майкл О’генлон, каже, що Президент Буш може використати цей візит для того, щоб запевнити своїх союзників на Близькому Сході в тому, що США не дозволять Ірану стати домінуючим у регіоні. Чи він зробить це тихо і дипломатично, чи радше по у формі виклику, побачимо вже незабаром.
XS
SM
MD
LG