Доступність посилання

ТОП новини

Сімферопольська міськрада знову відмовила мусульманам щодо зведення Соборної мечеті


Володимир Притула Сімферополь, 28 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні депутати міської ради Сімферополя відмовилися виконувати рішення Господарського суду АРК, яке зобов''язує міськраду укласти з Духовним управлінням мусульман Криму угоду про виділення землі під мечеть. Мусульмани ж кажуть, що вже нікуди не підуть із «намоленого місця».

63 голоси «за» із 75 за списком – сімферопольські депутати ухвалили рішення оголосити земельну ділянку, на яку претендують мусульмани, «лісопарковою зоною». Перед голосуванням секретар міськради, представник «Російського блоку» Володимир Блинов оприлюднив звернення трудових колективів і місцевих жителів, які протестували проти будівництва Соборної мечеті поблизу Ялтинської траси.

Кримські мусульмани вже багато років домагалися дозволу на будівництво у Сімферополі Соборної мечеті. Влітку 2004 року міськрада запропонувала земельну ділянку на виїзді з міста у бік Ялти. Коли ж Духовне управління протягом двох з половиною років узгодило всі документи, отримало всі погодження і витратило понад 70 тисяч доларів на проектування і прив’язку проекту до місцевості, у листопаді минулого року міськрада скасувала своє попереднє рішення і заборонила будівництво мечеті у цьому місці.

Втім, мусульмани подали до суду і виграли справу. Два тижні тому Господарський суд Криму зобов’язав Сімферопольську міськраду підписати угоду про передачу земельної ділянки в оренду для будівництва Соборної мечеті. Проте міська влада не поспішає його виконувати.

Міський голова Сімферополя Геннадій Бабенко заявив: «По-перше, рішення Господарського суду ще не набрало чинності. А по-друге, коли це рішення надійде до нас, ми обов’язково подамо апеляцію».

«Звідси мусульмани ні на крок не підуть»

Тим часом у мусульманському середовищі зростають протестні настрої. Заступник Муфтія Криму Закир Куртнезіров каже, що людей ображає таке дискримінаційне ставлення влади до сімферопольців, які сповідують іслам, і вони вже не покинуть «намолене місце».

«Все рівно звідси мусульмани ні на крок не підуть. Ми тут будуватимемо цю Соборну мечеть», – наголосив заступник Муфтія.

На місці, де мусульмани хочуть збудувати храм, проходить інформаційний пікет, збираються молебні і звозиться будівельний камінь-«ракушняк». Тут триває акція «Від кожної душі – по цеглині».

Закир Куртнезіров зазначив: «До сьогоднішнього дня ми вже зібрали понад 50 тисяч штук каменя-«ракушняка». З регіонів везуть і везуть. Причому, привозять «ракушняк» не тільки мусульмани, але й християни та іудеї. Соборна Джамі буде збудована!»
XS
SM
MD
LG