Доступність посилання

ТОП новини

Наступний президент США: жінка чи африкано-американець?


Ірина Халупа Вашингтон, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Хто буде кандидатом у президенти від Демократичної партії США? Цього поки що ніхто сказати не може. Американська система первинних виборів досить ефективно виокремила лідера від республіканської партії – це сенатор Джон МакКейн, а от з демократичним кандидатом складніше. Гілларі Клінтон та Барак Обома змагаються крок у крок.

Барак Обама
Вчора Барак Обама отримав велику перемогу в столичній серцевині Америки. Демократи у Вашингтоні та в сусідніх штатах Меріленд та Вірґінія переконливо сказали: наш кандидат – Обама!

Щоб зрозуміти, наскільки символічною є ця перемога Обами над пані Клінтон, варто згадати географію Вашингтона. Могутня річка Потомак є природним кордоном між столицею Америки та штатом Вірґінія, Чесапікська затока Атлантичного Океану, в яку ця річка виливається, це не лише географія і природа, це певні символи в американській історії та ментальності.

Барак Обама використав ці географічні орієнтири, святкуючи свою перемогу: «Зміна, якої ми прагнемо, охопила Чесапікську затоку, пронеслася над річкою Потомак. Ми виграли в штаті Меріленд. Ми виграли Вірґінію. І хоча ми виграли у Вашингтоні, наш рух не зупиниться, доки у Вашингтоні не буде змін. І сьогодні ми на цьому шляху...»

Електорат Гілларі переходить до Обами?

Вчорашня перемога Барака Обами дала йому підтримку тих виборців, які традиційно голосували за Гілларі Клінтон у первинних виборах в інших штатах. Це зокрема жінки, білі робітники, старші виборці та латиноамериканці. Обаму, як правило, підтримували африкано-американці, багатші виборці, та люди з вищою освітою. Вчора все помінялося. Обама показав, що його підтримають різні виборці з різних демографічних груп.

У народі кажуть — ще не вечір. І в цих первинних виборах ще не вечір. Попереду штати Огайо та Техас*, батьківщина нинішнього Президента США Джорджа Буша. Це великі штати з чималим населенням, значить, ідеться про значну кількість делегатів. Первинні вибори – це, перш за все, боротьба за делегатів, і ці перегони триватимуть ще до липня. Але таких цікавих первинних виборів в Америці я не пам’ятаю...

Для того, щоб замислитися над важливістю цих виборів, слід згадати такий факт: за життя 25% американського населення президентом США був або Клінтон, або Буш. Бушів було два, не забувайте... Отож, може, справді, як колись говорив один український політик, потрібні зміни?

--------------------------------------------------------------------- * Первинні вибори в Огайо та Техасі відбудуться 4 березня. Техас має 225 делегатів, Огайо 161. У цей день також пройдуть первинні вибори в шатах Вермонт та Роуд Айленд.

Матеріали до теми:

• «Великий вівторок» у США – в 24 штатах обирають кандидатів на посаду президента • Передвиборна боротьба у США набирає обертів • Передвиборна боротьба у США
XS
SM
MD
LG