Доступність посилання

ТОП новини

Україна та ЄС почали переговори про створення зони вільної торгівлі


Старт цим переговорам дала зустріч у понеділок Президента України Віктора Ющенка та члена Європейської комісії з питань торгівлі Пітера Мандельсона.


Старт цим переговорам дала зустріч у понеділок Президента України Віктора Ющенка та члена Європейської комісії з питань торгівлі Пітера Мандельсона.

«Сьогоднішній день я розглядаю як початок офіційного переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом», – сказав Віктор Ющенко. Цю подію він назвав знаковою і другою за значенням після офіційного вступу до Світової організації торгівлі.

«Ми розраховуємо, що 2008 рік буде найбільш активним роком з проведення переговорного процесу щодо формування поглибленої зони вільної торгівлі», – заявив глава держави. З цією метою українська сторона планує посилити своє дипломатичне представництво в ЄС. Комісар ЄС з торгівлі Пітер Мандельсон пояснив бачення Єврокомісії щодо майбутнього документа такими словами: «Ми прагнемо угоди, яка була б усебічною, амбітною та глибокою. Це буде довга, складна робота, але вона не триватиме жодного дня більше, ніж це необхідно для гарантування цілей, які ми переслідуємо». Зона вільної торгівлі має стати одним із ключових положень нової посиленої угоди між Україною та Європейським Союзом.

Можливість розпочати переговори з’явилася після підписання протоколу про вступ України до СОТ на початку цього місяця.

Метою створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС є формування спільного ринку, що передбачає реалізацію чотирьох свобод у рамках спільного економічного простору – вільного руху товарів, послуг, капіталу та робочої сили.

Матеріали до теми:

• Щоб успішно торгувати з ЄС, Україна має координувати європейську політику – брюссельський експерт
XS
SM
MD
LG