Доступність посилання

ТОП новини

Фідель Кастро йде в відставку, Куба лишається комуністичною


Сергій Драчук Фідель Кастро, керівник комуністичної Куби протягом майже півстоліття, оголосив, що не переобиратиметься на найвищі державні й військові посади. Таким чином, уже наприкінці тижня Куба матиме нового голову держави, прем’єра і головнокомандувача. Але чи принесе це країні зміни?

Прага, 19 лютого 2008 (RadioSvoboda.ua) – Фідель Кастро, керівник комуністичної Куби протягом майже півстоліття, оголосив, що не переобиратиметься на найвищі державні й військові посади. Таким чином, уже наприкінці тижня Куба матиме нового голову держави, прем’єра і головнокомандувача. Але чи принесе це країні зміни?

Фідель Алехандро Кастро Рус не повертатиметься до державного життя. Його заяву оприлюднила головна офіційна газета «Ґранма» в інтернеті, а потім читали диктори радіо й телебачення.

«Я завжди бажав служити до останнього подиху», – мовиться в зачитаній заяві Фіделя Кастра. Він подякував співгромадянам, які на січневих виборах переобрали його до парламенту, – але наголосив, а потім іще раз повторив: «Я не намагатимуся зберегти і не прийму посади Президента Державної Ради і Головнокомандувача».

Голосу самого 81-літнього Кастра не чути вже давно – практично відтоді, як 31 липня 2006 року він після операції на кишковику передав 76-річному братові Раулеві виконання всіх своїх повноважень – голови держави, уряду, війська і компартії – як тоді вважали, тимчасово, до видужання. І от майже через 19 місяців Фідель тепер заявляє, що на першому засіданні новообраного парламенту найближчої неділі офіційно позбудеться більшості цих посад.

«Стара гвардія» чи «середнє покоління»?

Більшість оглядачів висловлює дві різні думки щодо того, хто обійме керівні посади на Кубі в неділю.

Одна з них – що чільні посади вже остаточно перебере Фіделів трохи молодший брат Рауль Модесто. Він як перший віце-президент Держради, перший віце-президент Ради Міністрів і другий секретар Політбюро ЦК Компартії вже фактично виконує ті обов’язки за відсутності на роботі самого Фіделя.

До того ж Рауля давно вважали за майбутнього наступника Фіделя. І сам Фідель постійно говорив про брата те саме – скажімо, ще 2001 року він заявив про Рауля: «Після мене саме він має найбільше досвіду і знань».

Однак у нинішній заяві Фіделя про відставку пролунали слова «середнє покоління». Тож оглядачі припускають також, що можливе піднесення нинішнього одного з віце-президентів, виконавчого секретаря уряду 56-річного Карлоса Лахе.

Сам же Фідель Кастро наразі залишає за собою насправді головну посаду в комуністичній країні – першого секретаря Політбюро ЦК Компартії. Як вважають, у неділю його переоберуть і до складу Державної Ради – найвищого владного органу Куби в період між сесіями парламенту, – хоч уже й рядовим членом.

Сподівання на демократизацію – але не за ніч

Чи не найперша реакція на заяву кубинського керівника надійшла від США. Президент Сполучених Штатів Джордж Буш, який перебуває в Африці, відразу висловив сподівання, що кінець 49-літньої доби Фіделя Кастра принесе кубинцям вирішальні зміни. «Я вважаю, що це перехідний період, і він має стати початком переходу до демократії для народу Куби», – заявив американський Президент.

Сподівання на кінець тоталітаризму і придушення прав людини на Кубі висловлюють і в Євросоюзі, який заморозив був дипломатичні контакти з «островом свободи», коли 2003 року там арештували відразу 75 дисидентів. Тепер Брюссель готовий відновити з Кубою «конструктивний політичний діалог».

Але частина спостерігачів і кубинських опозиціонерів за кордоном сумнівається в можливості швидких реформ на Кубі й каже: новий кубинський керівник, хто б він не був, не стане за одну ніч демократом із комуніста.

Матеріали до теми:

• Долю Фіделя Кастро вирішать 24 лютого – на першому засіданні нового кубинського парламенту • Уго Чавес: Фідель Кастро ледь було не помер, але зараз уже в доброму стані • Нове відео Фіделя Кастро: кубинський провідник виглядає дещо здоровішим
XS
SM
MD
LG