Доступність посилання

ТОП новини

Газові домовленості ведуть у тінь


Тетяна Ярмощук Київ, 22 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Повернувшись із Москви, Юлія Тимошенко рішуче заявила: посередникам – ні. А у російському «Газпромі» кажуть: посередникам – бути, тільки новим – Україна може купувати газ за прямими контрактами лише в першому кварталі 2008 року.

(afp)
В українсько-російських газових поставках «усе набагато складніше, ніж здавалося», – такими словами Юлія Тимошенко охарактеризувала свої вчорашні перемови з представниками «Газпрому».

Виявляється, завдяки компаніям-посередницям «РосУкрЕнерго» та «УкрГаз-Енерго» у «Нафтогазу», окрім грошових боргів, є борг у 4 мільярди кубів газу. Тож тепер його потрібно передати з цьогорічного балансу «УкрГаз-Енерго», яка передасть цей газ «РосУкрЕнерго», а та, в свою чергу, «Газпромові».

Водночас прем’єр оголосила війну «УкрГаз-Енерго»: «Що стосується січня, лютого і березня – це перший квартал, ми вже твердо будемо працювати без одного посередника, без „УкрГаз-Енерго“. І я попросила б усі міністерства попрацювати з іншими органами виконавчої влади, щоб не допустити укладання ніяких угод із „УкрГаз-Енерго“ на перший квартал 2008 року, не розмитнювати газ, який буде надходити від „УкрГаз-Енерго“ в Україну, тому що там буде існувати інша договірна модель».

«Газпром» говорить про нових посередників

А от у «Газпромі» кажуть: без посередників Україна отримуватиме газ тільки у першому кварталі, далі посередники знову будуть, тільки вже інші.

Оскільки газ відбирався і береться цього року без контрактів узагалі, то «Газпром» готовий укласти контракт на газ перших трьох місяців року безпосередньо з «Нафтогазом», а далі – знову через посередників.

Ці посередники, кажуть у «Газпромі», будуть спільними підприємствами «Газпрому» та «Нафтогазу», і про них домовилися російський і український президенти.

Проблеми і прогнози

Радник українського Прем’єра Олександр Гудима інакше зрозумів домовленості президентів Віктора Ющенка та Володимира Путіна щодо усунення посередників із газового ринку.

Однак є «але»: «Уся складність полягає в тому, що президенти не підписували жодного документу. Але був посланий сигнал, що Україна та Росія домовилися на рівні президентів обходитися без посередників. Для українського уряду не є проблемою розрахуватися, бо ніхто не хоче обікрасти Росію. Але продовжувати укладати місячні угоди з „УкрГаз-Енерго“ – це означає, що не виконуватимуться ніякі домовленості президентів», – каже фахівець.

Найперше, що має зробити українська сторона, – це домогтися усунення «УкрГаз-Енерго». Тоді прибутки від внутрішнього продажу газу йтимуть у бюджет «Нафтогазу», каже експерт із енергетичних питань Іван Діяк.

«Якщо в Україні не дадуть ліцензію „УкрГаз-Енерго“ на поставки газу, він не зможе торгувати. Тому повним господарем на торгівлю газу в Україні є „Нафтогаз“. Думаю, що структури господарювання „Нафтогаз“ і „РосУкрЕнерго“ будуть вести переговори і домовлятися, яким чином купувати цей газ», – вважає експерт.

Юлія Тимошенко заявила, що найближчими днями «Нафтогаз» запропонує «Газпромові» проекти довгострокових договорів щодо газових поставок. Але як ситуація розвиватиметься далі, прогнозувати важко, особливо зважаючи на відкритий обмін нелюб’язними посланнями між урядом і президентським Секретаріатом у газовому питанні.
XS
SM
MD
LG