Доступність посилання

ТОП новини

Для багатьох росіян тепло і справжній домашній затишок – лише мрія


Василь Зілгалов Прага, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парадоксом сучасної Росії є те, що в країні зі світовими запасами енергоносіїв люди мерзнуть і гинуть внаслідок аварій на застарілих інфраструктурах часів СРСР. Вибухи газу в будинках, відімкнення жител росіян від тепла і світла у цілих регіонах – це повсякденне явище нинішньої Росії. І це в той час, коли Кремль за продаж нафти і газу лише останнім часом отримав 150 мільярдів доларів. Близько половини росіян називають комунальні послуги як «погані або дуже погані». Є випадки, коли цілі регіони в Росії виходять на акції протесту проти позбавлення їх електроенергії та тепла.Ймовірність соціального вибуху в Росії, як вказують соціологи, досить висока. Соціальне невдоволення стане однією з проблем Кремля на виборах президента Росії 2 березня.


Тетяна Одинцова все ще здригається, коли згадує цю трагедію. Десь опівночі 9 січня потужний вибух газу у сусідньому багатоповерховому будинку в Казані потряс околиці: «Зразу ж повилітали вікна, ударна хвиля була така сильна, що здалося, й моє помешкання розвалиться. Чоловік одразу вдягнувся, вибіг на вулицю, а там всюди крики, плач: рятуйте! допоможіть! Це був жах!».

Проблеми тягнуться ще з радянських часів

Тоді загинуло вісім людей. Подібні трагедії в Росії стаються все частіше. Від вибухів газу у помешканнях в країні від початку року вже загинуло понад 30 осіб. Якщо вибухи газу для пересічних росіян здаються поодинокими, то відсутність світла і тепла в житлах росіян – це повсюдна і повсякденна реальність. Систему опалення житла в Росії успадкували з радянських часів, вона не дозволяє людям самим регулювати температуру в помешканнях. Часто чимало будинків перегріваються. А в інших, навпаки, холоднеча, люди мусять користуватися електронагрівачами або вмикати газові плити.

Євген Гонтмахер, соціолог з російської Академії наук, розповів Радіо Свобода: «Наше житлово-комунальне господарство не змінилося з радянських часів. Навіть стало гіршим. У 90-і роки і на початку цього десятиріччя було дуже мало інвестицій. Наш житловий фонд занепадає. У нас кілька десятків мільйонів квадратних метрів житла перебувають в аварійному стані. До того ж, останні 10-15 років не ремонтують водогони, газові мережі».

Уряд у Москві бачить, як руйнується «комуналка», а тому намагається виділяти останнім часом якісь кошти. Але навіть нещодавнє асигнування владою на ремонт житло-комунальної мережі Росії близько 12 з половиною мільярдів доларів – це краплина в морі. А самі люди бідні і не мають коштів на додаткові затрати, пов’язані з ремонтом власного житла.

Соціальні проблеми можуть вилізти владі боком

У жовтні минулого року від''єднали від електромереж кілька районів столиці Дагестану – Махачкали. Це стало серйозною причиною соціальної напруженості. І до сьогодні тисячі людей залишаються без світла – і це в умовах холодної зими. Внаслідок демонстрацій протесту втратив посаду мер Махачкали. Щоправда, у справу втрутився Президент Володимир Путін. Він пообіцяв виділити 120 мільйонів доларів на ремонт житлово-комунального господарства.

Російські соціологи наголошують: росіяни схильні сьогодні вийти на вулиці не стільки через політичні, скільки соціальні проблеми. За минулий рік лише менше десяти відсотків росіян були задоволені житлово-комунальними послугами. І це лише одна з п’яти російських бід – низьких пенсій, високої інфляції, поганої медицини та занедбаної екології. Нещодавні вибори до Державної Думи Росії навряд чи щось змінять.
XS
SM
MD
LG