Доступність посилання

ТОП новини

Звідки газ? І звідки борг?


Київ, 8 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українські чільники обіцяють владнати питання боргу за поставлений газ, про який учора заявив «Газпром». І заспокоюють, що попри погрози російської сторони, Україна з понеділка не залишиться без газу. А на переговори з «Газпромом» уже вилетів заступник голови «Нафтогазу України».


Президент звернувся до уряду із проханням забезпечити безперебійне постачання газу в Україну. Віктор Ющенко очікує, що у понеділок Прем’єр доповість йому про вжиті заходи. До Москви вже вилетів заступник керівника «Нафтогазу» Ігор Діденко. А Юлія Тимошенко пообіцяла вже сьогодні розпочати переговори з російською стороною щодо з’ясування ситуації.

Заява «Газпрому» про борг української сторони з’явилася на наступний день після того, як у «Нафтогазі» заявили про початок реорганізації газового ринку. Йшлося насамперед про підготовку нормативної та договірної бази щодо відмови від посередництва «РосУкрЕнерго». Таким чином, заявляли у «Нафтогазі», компанія почала виконувати рішення Кабінету Міністрів та Ради нацбезпеки та оборони.

«УкрГазЕнерго» – провокатор?

Борг, про який заявляє «Газпром», пов’язаний із тим, що з 1 січня між «Нафтогазом» та компанією-посередницею «УкрГазЕнерго» не були укладені договори. За словами радника Прем’єр-міністра Олександра Гудими, ця ситуація була навмисно спровокована «УкрГазЕнерго», якого нинішній Уряд хоче усунути з газового ринку: «УкрГазЕнерго», побачивши свою неминучу погибель, і створює ті проблеми сьогодні як собі, так і «Нафтогазові», так і «Газпрому», і в цілому Україні та Росії. Бо воно відмовляється укладати місячні контракти на продаж газу українській державі. Звідси є проблеми трохи з платежами і трохи з юридичним оформленням. Але рішення політичне України і Росії є однозначне, що Україна має право відмовитися від посередників, що вона і робить останні тижні».

Експерт: Обачність не зашкодить

Урядовці запевняють, що у понеділок поставки газу до України не припиняться. Утім, директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін радить ставитися до нинішньої ситуації обачніше: «Створення «УкрГазЕнерго» та його робота в Україні викликала багато нарікань і запитань. І, безумовно, це найбільша помилка під час підписання угод 2006 року. Однак, з іншого боку, зараз робити такі різкі кроки необережно. Зараз зима, і наступного тижня обіцяють значне похолодання».

Ще одна тема, яка зазвичай є приводом для спекуляцій: який же газ споживає Україна: чи то середньоазійський, чи то дорогий російський. Справді, газ має сертифікат походження. І, за словами заступника керівника «Нафтогазу» Ігоря Діденка, сьогодні в Україну постачається середньоазійський газ. Але, зважаючи на те, що увесь газ із Середньої Азії скуплений Росією, і, фактично, є у її власності, тож він весь є російським, зазначає колишній чільник «Нафтозу» Олексій Івченко: «Жодної різниці немає. Для України немає значення, який це газ – середньоазійський чи російський. Україна купує з території Росії газ на кордоні Україна-Росія. Тому всі ці розмови, середньоазійський газ, російський газ – це для тих, хто взагалі не розуміє, що таке газ. Немає середньоазійського газу, немає російського газу. Є єдиний газ, який сьогодні купує Україна – це газ з російської території».

Учора у російському «Газпромі» заявили, що українська сторона не розрахувалася за газ і пообіцяли перекрити його, якщо Україна не погасить борг. Напередодні у «Нафтогазі» заявили про початок реорганізації українського газового ринку. Наразі газ постачається в Україну через «РосУкрЕнерго», яке продає його ще одному посередникові «УкрГазЕнерго». Ця компанія створена 2006 року «РосУкрЕнерго» та НАК «Нафтогаз». Минуло тижня Юлія Тимошенко повідомила, що на засідання Ради нацбезпеки та оборони вирішено відмовитися від посередництва «РосУкрЕнерго» та перейти на прямі газові контракти. У свою чергу Президент наголошує, що Україна отримує найдешевший у регіоні газ і застерігає від ломки того, що працює.

Матеріали до теми:

• Борг, про який заявляє «Ґазпром», пов’язаний з тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією посередницею «УкрГазЕнерго» • «Ґазпром»: Поставки російського газу в Україну можуть бути припинені від понеділка • «РосУкрЕнерго»: початок кінця? • «Нафтогаз» взявся за реорганізацію українського газового ринку
XS
SM
MD
LG