Доступність посилання

ТОП новини

«Великий вівторок» у США – в 24 штатах обирають кандидатів на посаду президента


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 5 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах сьогодні виборці майже половини штатів голосуватимуть за кандидатів на посаду президента від двох найбільших політичних партій – Демократичної та Республіканської. Поки що реальних претендентів четверо. У демократів це сенатори Гіларі Клінтон і Барак Обама. У республіканців – сенатор Джон МакКейн і Мітт Ромні, колишній губернатор штату Масачузетс.

Президентські перегони в США – це складна баготоступінчаста процедура. Спочатку по всіх окремих штатах мають пройти первинні вибори. Переможці отримують відповідну кількість делегатів на національні партійні з''їзди, що відбудуться наприкінці літа. Причому, у республіканців переможець на первинних виборах отримує все, тобто голоси всіх делегатів даного штату. У демократів інакше, в них кількість делегатів розподіляється пропорційно, тож навіть кандидат, що посів друге чи третє місце, отримує голоси делегатів тих виборчих округів, які проголосували за нього. Таким чином, він може продовжувати боротьбу.

На початку президентської кампанії претендентів від обох партій було сукупно майже 20, залишилося п''ятеро номінальних і лише четверо реальних кандидатів. Навряд чи після сьогоднішніх виборів ситуація зміниться.

У республіканців картина змагання вимальовується досить певна. Явно перемагає поки що Джон МакКейн. Він випереджає Мітта Ромні по всіх показниках, але той, якщо програє сьогодні, не збирається складати зброю після первинного голосування у 24 штатах. Він заможний бізнесмен і здатний фінансувати свою кампанію зі власної кишені, а передвиборна агітація, здебільшого телевізійна, та супутні видатки коштують кандидатам, за підрахунками, по мільйону доларів щодня.

У Демократичній партії голоси діляться майже навпіл

У демократів Гіларі Клінтон і Барака Обами, за останніми опитуваннями, однакова кількість прихильників, можливо тому, що програми у них більш-менш подібні. На боці 60-річної пані Клінтон величезний досвід діяльності у ролі колишньої «першої леді» плюс 7 років у Сенаті. На боці Обами – красномовність і ентузіазм молодості (46 років для політика вважається молодим віком).

В останньому виступі в Нью-Джерсі Барак Обама заявив: «Якщо ви відкинете поради циніків і будете домагатися можливого, якщо ви поділяєте мрії тих, хто зголоднів за справедливістю і спраг за своїм шансом, тоді я обіцяю вам, що ми переможемо не лише тут у Нью-Джерсі, ми переможемо по всій країні. Ми виграємо номінацію (на посаду президента). Ми переможемо на загальних виборах. Ви і я разом, ми змінимо цю країну і ми змінимо світ».

Звучить гарно й захопливо, але, скажімо, в Нью-Йорку сьогодні під час мого особистого, так би мовити, «журналістського екзит-полу», з’ясувалося, що тут більшість республіканців голосувала за Джона МакКейна, а більшість демократів – за Гіларі Клінтон. Вона, до речі, сенатор від Нью-Йорка.

Результати виборів по всіх штатах стануть відомі пізно увечері, у Києві це буде ранок середи.
XS
SM
MD
LG