Доступність посилання

ТОП новини

Скандальна історія: губернатор Нью-Йорка ходив до повій


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 12 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах дедалі гучніше лунають вимоги відставки губернатора штату Нью-Йорк. Скандал вибухнув у зв’язку з повідомленнями про те, що впливовий урядовець, одружений, із трьома дітьми, таємно користувався послугами підпільного публічного дому.

Усе почалося з того, що федеральне податкове відомство, рутинно перевіряючи сумнівні фінансові трансакції, наштовхнулося на підозрілі переміщення готівки на рахунках губернатора штату Нью-Йорк. Враження було таке, що губернатор намагався приховати, якому саме адресатові він виплачував тисячі доларів.

Потягли за ниточку, бо підозрювали хабарі. Але виявилося, що гроші отримував підпільний бордель під назвою «Імператорський клуб», де губернатор значився як анонімний «клієнт номер 9».

Як тільки «Нью-Йорк Таймз» примістила сенсацію на своєму веб-сайті, губернатор одразу ж скасував запланований виступ у жіночій асоціації на тему моральних цінностей.

«Землетрус» у Нью-Йорку

Падіння Еліота Спітцера справило враження землетрусу. Ще вчора він був втіленням лицаря справедливості й громадських чеснот. Протягом восьми років він служив генеральним прокурором штату Нью-Йорк і мав бездоганну репутацію. Він відправляв на лаву підсудних ватажків мафії та шахраїв з Волл-Стріт.

На губернаторських виборах 2006 року Спітцер переміг з нечуваною перевагою: за нього проголосувало 69 відсотків виборців. Вступаючи на посаду, Спітцер обіцяв «докорінно змінити етику Олбані» (це столиця штату Нью-Йорк).

Демократична партія дивилася на Спіцера як на потенційного президентського кандидата. Отож як вибух бомби прозвучала його заява журналістам: «Мої дії були порушенням моїх обов’язків щодо моєї родини і порушенням мого власного, та й взагалі будь-якого, розуміння того, що правильне, а що хибне». Поруч губернатора стояла дружина зі скам’янілим обличчям.

Чи сам Спіцер подасть у відставку, чи його примусять піти – його політична кар’єра зруйнована. Нью-йоркські газети вимагають його відставки.

Популярна міська газета «Дейлі Ньюз», називаючи Еліота Спіцера «Джоном», – так проститутки називають своїх клієнтів, – закликає в редакційній: «Забирайся, Джоне, і чим швидше, тим краще».
XS
SM
MD
LG