Доступність посилання

ТОП новини

Американський долар продовжує падати — чи будуть його рятувати?


Мар’яна Драч Прага, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Сьогодні американський долар подолав новий рекорд падіння щодо євро (1,59), знову зросла ціна на нафту і це, як виглядає, не межа. Щоб спробувати зупинити фінансову кризу Центральний банк Сполучених Штатів минулими вихідними вжив низку термінових заходів, один із яких не використовували з часів Великої депресії 30 років минулого століття.

Криза довіри в американських фінансах призвела до появи нової жертви. Це один із гігантів Волл Стріту, інвестиційний банк «Bear Stearns». Минулого тижня клієнти зняли мільярди доларів з рахунків у цій фінансовій установі яка, на їхню думку, невиправдано ризикувала на іпотечному ринку. Зрештою цей банк продали «JP Morgan Chase» лише за частку суми, яку він коштував тиждень перед тим.

Із огляду на останні фінансові потрясіння почав діяти Центробанк Сполучених Штатів. У неділю вперше за останні три десятиліття Федеральна резервна система оголосила надзвичайні заходи. А саме, знизила ставку прямих позичок банкам (з 3,5% до 3,25%) і розширила коло фінансових установ, які мають право на такі кредити. Цей крок мав заспокоїти ринок, але ще більше налякав інвесторів, які оцінили його як свідчення глибини кризи.

Банки США і держав «Групи семи» зможуть підтримати долар?

Що тут може зробити влада? Не виключено, що Центральні банки Сполучених Штатів і інших західних країн почнуть прямо скуповувати долари на валютних ринках, щоб підтримати американську грошову одиницю. Востаннє «Група семи» вдавалася до такої політики 8 років тому, коли сильно знизився курс євро.

Інші оглядачі очікують чіткіших заяв від американських урядовців. Але міністр фінансів Сполучених Штатів Генрі Полсон у неділю висловив впевненість, що американська економіка дасть раду фінансовій бурі.

«У нас сильні фінансові установи. Нашим ринкам заздрять у світі. Вони інноваційні і гнучкі. Гадаю, що ми рухаємося дуже швидко, щоб впоратися зі ситуацією», – наголосив міністр фінансів.

Новий рух американського Центробанку, який очікують уже у вівторок, це зниження загальної кредитної ставки на один відсоток. Втім, є побоювання, що такий крок підштовхне долар до ще нижчого падіння.

Матеріали до теми:

• Президент США визнав, що американська економіка переживає важкі часи • Євро і нафта встановили нові рекорди вартості
XS
SM
MD
LG