Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада проголосувала за позачергові вибори мера Києва


Вибори мають відбутися останньої неділі 70-денного терміну від дня набрання чинності парламентської постанови. За неї у вівторок проголосували 246 депутатів. У Блоцi Юлiї Тимошенко «за» проголосували 155 депутатiв, у фракцiї «Наша Україна – Народна самооборона» – 59, у фракцiї комунiстiв – 26, у Блоцi Литвина – 6. Фракція Партія Регіонів не голосувала. Ухвалення такого рішення відбулося одразу після заслуховування Верховною Радою звіту слідчої комісії з розслідування діяльності київської влади.


Вибори мають відбутися останньої неділі 70-денного терміну від дня набрання чинності даної постанови. Постанова набирає чинності з дня її опублікування.

За її ухвалення у вівторок проголосували 246 депутатів із 441 народного обранця, зареєстрованого у сесійній залі.

У Блоцi Юлiї Тимошенко «за» проголосували 155 депутатiв, у фракцiї «Наша Україна – Народна самооборона» – 59, у фракцiї комунiстiв – 26, у Блоцi Литвина – 6.

Фракція Партія регіонів у повному складі не голосувала.

Ухвалення рішення відбулося одразу після заслуховування Верховною Радою звіту слідчої комісії з розслідування діяльності київської влади.

За словами голови комісії бютівця Миколи Томенка, рішення парламенту «є сигналом всім іншим міським головам».

«Звичайно, мери можуть мати земельну більшість у міській раді, але якщо корупція стає кричущою, то Верховна Рада на це відреагує», – зазначив Томенко.

Необхідність ухвалення постанови Верховної Ради про термінове оголошення дострокових виборів мера Києва і міськради столиці є одним із пунктів коаліційної угоди демократичних сил.

* * * * * * * * * * *

Вибори київського міського голови мають відбутись на початку червня

Хоча є певні проблеми, повідомив голова комісії з розслідування діяльності київської влади, бютівець Микола Томенко.

«Чинне законодавство говорить про те, що не пізніше, як за 70 днів повинні бути оголошені дострокові вибори міського голови і Київради. Є багато технологічних проблем, які треба буде вирішити: територіальна виборча комісія є фактично ручною, є проблеми з ЦВК», – зазначив Микола Томенко

У НУНСі заявляють, що наразі коаліція не готова визначатися із єдиним кандидатом на посаду столичного міського голови.

Лідер фракції В’ячеслав Кириленко заявив: «Ані наша партнери із БЮТ, ані інші політичні сили поки що не готові давати відповідь стосовно початку проведення процедури визначення єдиного кандидата від демократичних сил. Із боку НУНС готовність до такої розмови є. Це є додатковим ризиком для демократичних сил».

Критично ставляться до ухвалення постанови про перевибори мера Києва у Партії регіонів. Нестор Шуфрич називає цю постанову небезпечним прецедентом:

«Було бажання звести рахунки в межах правлячої коаліції. Нами було ухвалене рішення не дати використати Партію регіонів у з’ясуванні стосунків всередині коаліції», – зазначив Нестор Шуфрич.

Матеріали до теми:

• Черновецького проміняли на Кабмін? • Юлія Тимошенко зробила перший крок в обмеженні своїх прав. (Точка зору) • Нові вибори мера столиці. Верховна Рада сказала своє слово

• Битва за Київ загальноукраїнського масштабу • У вівторок Верховна Рада розгляне усі коаліційні питання – голова фракції БЮТ • Парламентські плани. У кожного свої • Юлія Тимошенко: БЮТ не братиме участі в роботі Верхівної Ради доти, доки не буде ухвалено постанову про проведення дострокових виборів мера Києва

• Віктор Ющенко відсторонив Леоніда Черновецького від виконання обов''язків голови Київської міськадміністрації на 15 днів • Усім мерам мер. Що стоїть за намірами усунути Леоніда Черновецького з посади керівника столиці? • Мер Києва проти Прем’єра. За кого Президент?
XS
SM
MD
LG