Доступність посилання

ТОП новини

«Немає майбутнього без вільної й незалежної білоруської держави» – Голова БНР


Оксана Пеленська Прага, 25 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Празі цими днями урочисто відзначили 90-ліття створення незалежної білоруської держави. Це має символічне значення, адже саме сюди, до столиці Чехословаччини втікали від більшовицької навали керівники першого демократичного уряду Білорусі. Керівник нинішнього уряду в екзилі, Івонка Сурвіла, зустрілась з першим чеським президентом, правозахисником Вацлавом Гавелом. Вона також взяла участь у конференції, присвяченій 90-літтю проголошення Білоруської Народної Республіки.

Івонка Сурвіла
Івонка Сурвіла, яка очолює Раду Білоруської Народної Респуліки в екзилі, та перший президент Чеської Республіки Вацлав Гавел як правозахисники і деравні діячі мали багато спільних тем для розмови.

Вони говорили і про утиски демократії в Білорусі режимом Олександра Лукашенка, і про те, що може зробити для білоруської демократії навколишній світ. Як зазначила Івонка Сурвіла після зустрічі, Гавел і цього разу ствердив, що є великим другом Білорусі. Він висловився за європейське майбутнє Білорусі – вільної демократичної держави у складі Європейського Союзу. А з практичних кроків до цієї мети – пообіцяв підтримати чеську ініціативу, щоб зменшити білорусам кошти за шенгенську візу.

«Наш народ переможе страх і воскресне

Свій виступ на конференції, що проходила в стінах Радіо Свобода, Івонка Сурвіла присвятила темі, яка залишається актуальною для білорусів уже впродовж 90 років, – боротьбі за вільну демократичну Білорусь. Івонка Сурвіла говорила, що твердо вірить у творчі сили свого народу і його європейське майбутнє.

Івонка Сурвіла: «Так, як розвалилась радянська тюрма народів, розвалиться і нинішня диктатура, що панує в Білорусі. Розвалиться, тому що росте нове покоління Дашкевичів, Фінкевичів і Северинців, які живуть вірою в краще майбутнє Білорусі й котрі перехоплять у свої руки наші змагання за втілення ідеалів 25 березня. Білоруський народ зрозуміє, що немає майбутнього без вільної й незалжної Білоруської держави. Хоч я вже й немолода, та вірю, що побачу вільну і незалежну Білорусь такою, якою вона була б, якби більшовицькі агресори не напали на Білоруську Народу Республіку і не зруйнували її. Відродимо ж наш прекрасний край, наш народ переможе страх і воскресне. Так, як воскрес наш Господь Ісус Христос. Допоможи нам, Боже! Хай живе Білорусь!»

«Білорусь стане вільною, демократичною, великою державою на сході Європи»

На необхідності продовжити боротьбу з режимом Лукашенка і вірити в перемогу наголосив у своєму виступі на конференції відомий правозахисник, засновник і голова Християнсько-демократичної партії Білоруського Народного Фронту Зенон Позняк.

«І тоді, у 90-х роках і на початку 80-х ішла велика боротьба з комунізмом за незалежність і справедливість. Але, щиро кажучи, мало хто вірив, що так швидко розпадеться Радянський Союз і що Білорусь буде незалежною. Але так сталося: Радянський Союз розпався і Білорусь стала незалежною, нам вдалось це зробити. Є особливість диктаторських режимів і всякого утиску над людством. Здається, що вони дуже сильні, але обваляться вони в один момент. Повірте в це, а я в це вірю. Зараз у Білорусі здається, що режим стоїть дуже міцно і що міцно стоїть режим у Москві. Та обваляться вони в один час і дуже швидко. І це станеться, і ми будемо свідками цього, і наша Білорусь стане вільною, демократичною, великою державою на сході Європи. Так буде, так було колись давно і так станеться в майбутньому», – зазначив Зенон Позняк.

Серед учасників конфренції було багато відомих чеських і білоруських політиків та вчених, організацію конференції підтримало об’єднання білорусів у Чехії «Сполек Скорини» і чеське громадське об’єднання «Громадянська Білорусь».

На закінчення учасники празької конференції написали диктант із білоруської мови. 90-ліття проголошення БНР відзначають цими днями різноманітними акціями в багатьох містах у світі. 25 березня як День білоруської незалежності проголосив у своєму місті мер Нью-Йорка Майкл Блумберґ.
XS
SM
MD
LG