Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ направляє до Єревану, де запроваджено надзвичайний стан, спеціального посланця


Сполучені Штати і Євросоюз закликали вірменські політичні сили бути стриманими. МЗС України також закликало всi полiтичнi сили Вiрменiї до стриманостi й вiдмови вiд будь-яких крокiв, що провокують ескалацiю напруженостi.


Завдання цього представника Організації з безпеки і співробітництва в Європі – сприяти переговорному процесу між владою Вірменії і опозицією.

Сполучені Штати і Європейський Союз закликали вірменські політичні сили бути стриманими.

Міністерство закордонних справ України також закликало всi полiтичнi сили Вiрменiї до стриманостi й вiдмови вiд будь-яких крокiв, що провокують ескалацiю напруженостi.

Глава відомства ООН із прав людини Луїз Арбур заявила, що вона стурбована загибеллю сімох демонстрантів та одного поліцейського.

Вони загинули в ніч на неділю в результаті сутичок між поліцією і прихильниками лідера опозиції Левона Тер-Петросяна, котрі протестують проти результатів президентських виборів.

За твердженням поліції, прихильники лідера Тер-Петросяна застосували саморобні і бойові гранати.

В результаті госпіталізовано 33 військовослужбовців із пораненнями і травмами, 8 із них отруїлися газом. Число поранених прихильників опозиції уточнюють.

Парламент Вірменії на позачерговому засіданні в ніч на неділю затвердив указ Президента Роберта Кочаряна про запровадження надзвичайного стану.


У центр міста виведено армійські підрозділи.

******** Президент Вірменії у суботу ввечері видав указ про запровадження в Єревані надзвичайний стан. Це сталося після сутичок опозиційних демонстрантів із поліцією в столиці.

Надзвичайний стан запроваджений на 20 днів «для відвернення загрози громадському порядкові і захисту прав і законних інтересів громадян».

Водночас Роберт Кочарян у своєму зверненні до народу заявив, що надзвичайний стан скасують, як тільки буде ліквідовано «обставини, що спричинили його запровадження».

Президент закликав усіх до стриманості й розсудливості.

На прес-конференції пізно ввечері в суботу він заявив, що підписав указ, коли дізнався про вісьмох поліцейських, поранених із вогнепальної зброї, яку, за його словами, вжили мітингувальники.

А ще пізніше, в ніч на неділю, Кочарян оголосив, що для відновлення правопорядку в Єревані влада Вірменії буде змушена використати не тільки поліцію, а й армію.

На час надзвичайного стану засоби інформації можуть оприлюднювати тільки офіційну інформацію, пов’язану з державними і внутрішньополітичними питаннями, мовиться в указі. Політична пропаганда будь-якими способами заборонена без дозволу державних органів.

Указ також припиняє діяльність партій і громадських організацій, які «чинять перешкоди ліквідації обставин, що стали підставою для оголошення надзвичайного стану».

Заборонено проводити збори, мітинги, демонстрації, походи й інші масові заходи, а також влаштовувати страйки й інші перешкоди діяльності організацій.

Удень у суботу опозиційні демонстранти влаштували в столиці Єревані сутички з поліцією, яка вранці розігнала їхню демонстрацію протесту, що тривала 11-й день.

За повідомленнями, поліція стріляла в повітря і вживала подразливий газ, щоб розігнати демонстрантів, які знову зібралися в центрі міста після ранкового розгону. Учасники протестів у відповідь закидали поліцію камінням і пляшками з запалювальною рідиною.

Із посиланням на свідків, медиків і поліцію повідомляють про одного загиблого.

Якраз перед цими сутичками повідомили, що Президент розглядає можливість запровадити комендантський час.

Але й після запровадження надзвичайного стану демонстранти не розійшлися. Вони збудували барикади біля приміщення посольства Франції, сподіваючись, що поблизу диппредставництва проти них не застосують силу.

Пізно ввечері в суботу поліція заявила, що насильницькі дії демонстрантів, які нападають на поліцейських і грабують навколишні крамниці й офіси, стають некерованими.

Рано-вранці в суботу поліція розігнала табір демонстрантів на майдані Свободи в Єревані. При цьому, за повідомленнями, вона вдалася до кийків, подразливого газу й електрошокових пристроїв. Сама поліція стверджує, що до спецзасобів не вдавалася.

За офіційними даними, вранці потерпіли близько 30 осіб, серед них і кілька поліцейських. Близько 10 потерпілих із травмами середнього ступеня шпиталізували.

За твердженням поліції, вона і Служба національної безпеки мали дані, що опозиціонери планували масові заворушення і провокаційні заходи. Поліція заявила, що мала на меті лише обшукати табір демонстрантів, але після спротиву була змушена розігнати його.

При цьому, стверджує поліція, в таборі знайшли значну кількість зброї – гранати, пістолети, набої, залізні прути і кийки.

У зв’язку з виявленням цієї зброї порушена кримінальна справа, повідомила Генеральна прокуратура.

Опозиційного лідера, колишнього Президента Левона Тер-Петросяна, який не визнає своєї поразки на президентських виборах 19 лютого, ще вранці в суботу під конвоєм доставили додому і залишили під вартою. За словами поліції, він не перебуває під домашнім арештом – його просто охороняють, щоб забезпечити його безпеку.

Іще до запровадження надзвичайного стану застосування сили проти мирних демонстрантів у Єревані засудив нинішній голова Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Фінляндії Ілкка Канерва. Він закликав владу країни виявити витримку і піти на діалог із опозицією.

Занепокоєння ранковим розгоном демонстрантів, під час якого застосували силу, висловив напередодні запровадження надзвичайного стану й генеральний секретар Ради Європи Террі Дейвис.

Вірменська опозиція не визнає офіційних результатів президентських виборів 19 лютого, за якими переміг соратник Президента Роберта Кочаряна, Прем’єр-міністр Вірменії Серж Сарґсян. Опозиціонери, головно прихильники Левона Тер-Петросяна, від 20 лютого протестували в центрі Єревана, де влаштували наметовий табір, вимагаючи скасувати ці результати і провести повторні вибори.

Опозиція заявляє, що офіційні результати президентських виборів сфальсифіковані, а на виборців та опозиційних активістів чинили тиск і залякували їх.

Міжнародна місія спостереження за виборами у складі представників Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, Парламентської Асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, Парламентської Асамблеї Ради Європи і Європейського Парламенту оголосила, що вибори відбулися «переважно відповідно до міжнародних зобов’язань» Вірменії, хоча й звернула увагу на чимало недоліків.

На виборах, за офіційними результатами, відразу в першому колі переміг Прем’єр-міністр Серж Сарґсян із майже 53 відсотками голосів.

Його головний суперник, колишній Президент Вірменії Левон Тер-Петросян отримав 21 з половиною відсоток.

Матеріали до теми:

• МЗС України рекомендує українським громадянам тимчасово утриматися вiд поїздок до Вiрменiї
XS
SM
MD
LG