Доступність посилання

ТОП новини

План дій для членства України і Грузії в НАТО: «надати» чи «не надати»?


Сергій Драчук Союз НАТО підготував два проекти декларацій про Україну і Грузію: «надати» і «не надати» План дій для членства. А президент США Джордж Буш офіційно дав знати про свою підтримку цим двом державам. Грузія ж застерегла НАТО, що відмова в Плані дій для членства матиме серйозні наслідки.


Остаточне рішення про те, чи надавати Україні й Грузії План дій для членства на саміті 2–4 квітня в Бухаресті, ухвалять на найвищому рівні – голови держав і урядів країн – членів НАТО, повідомили кореспондентові Радіо Свобода урядовці Північноатлантичного союзу. А тим часом про всяк випадок там уже мають напоготові дві декларації цілком протилежного змісту.

У середу в Брюсселі зібралася Північноатлантична рада – найвищий політичний орган НАТО, який цього дня засідав на рівні постійних представників.

Як повідомив Радіо Свобода один із урядовців Північноатлантичного союзу, постійний представник США в НАТО Вікторія Нуланд цього ж дня офіційно поінформувала колег, що президент США Джордж Буш уже ухвалив рішення на користь України і Грузії.

Єдності далі немає

Тим часом Північноатлантичний союз, як і раніше, не має спільної думки, чи надавати Україні і Грузії План дій для членства в НАТО.

Переконувати його представників приїхала до Брюсселя в середу ціла делегація з Грузії на чолі з міністром закордонних справ Давітом Бакрадзе. Вона доводила, що відмова їхній країні в Плані дій стала б потуранням Росії, яка різко заперечує проти такої можливості, і ще розпалила б сепаратистські конфлікти на грузинській території.

Та речник НАТО Джеймз Аппатурай, реагуючи на візит грузинських представників, лише повторив звичні вже слова: двері Північноатлантичного союзу залишаються відчинені для всіх європейських демократичних країн, і жодна «третя країна» не матиме права вето на рішення союзу.

«Звичайно, ми всі добре усвідомлюємо контекст прагнення Грузії зблизитися з НАТО і контекст майбутнього бухарестського саміту», – сказав речник.

За і проти

Минулого тижня за надання Україні і Грузії Плану дій для членства вже висловилися 10 країн НАТО – 9 нових членів зі Східної Європи, крім Угорщини, та Канада.

Водночас Німеччина і Франція далі твердо проти такої можливості.

Але в середу посли обох цих держав, говорячи про Грузію, заявили, що загалом підтримують її євроатлантичні прагнення.

Міністр закордонних справ Грузії Давіт Бакрадзе бачить ситуацію так: «Ми, разом із нашими прихильниками, намагаємося довести, що для Грузії дуже важливо отримати План на бухарестському саміті. Але деякі країни-скептики – меншість країн – членів НАТО, мушу сказати, – далі твердять, що це має статися трохи пізніше – наприкінці року чи на саміті наступного року».

За словами Бакрадзе, потурання Росії – а саме так він сприймає можливу відмову – може дати «дуже короткотерміновий позитивний наслідок, але в середній чи віддаленій перспективі це лише призведе до гірших результатів».

Матеріали до теми:

• Україна і Грузія можуть отримати на бухарестському саміті НАТО План дій, але не «для членства» • Грузія застерігає НАТО, що можлива відмова в Плані дій для членства матиме серйозні наслідки

• Де Європа проведе межу? Що очікує Україну і Грузію на саміті НАТО в Бухаресті? • Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію • Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті • Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські
XS
SM
MD
LG