Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко у Брюсселі наповнювала змістом відносини Україна-ЄС


Віталій Єреміца Брюссель 11 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Покращити якість співпраці з ЄС та посилити віддачу від неї для української сторони – така мету мали представники української делегації. Сьогодні Юлія Тимошенко головувала на Дванадцятому засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС. Прем’єр України також зустрілася з Генеральним секретарем Ради міністрів ЄС, Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав''єром Соланою.


Димитрій Рупель, Президент Ради ЄС, міністр закордонних справ Словенії, яка нині головує в Євросоюзі, очолював європейську делегацію, і, надаючи слово пані Тимошенко, назвав її «зіркою європейської політики».

Під час засідання Ради обговорювався сучасний стан політичного діалогу, двосторонніх відносин між Україною та ЄС. Сторони дискутували щодо стану виконання Плану дій Україна – ЄС за його останній, третій рік дії. Цей термін було продовжено ще принаймні на один рік.

Європейці дали позитивну характеристику плану дій між Україною та ЄС. З цього приводу Х’юґ Мінґареллі, учасник засідання та представник Єврокомісії, сказав: «Із боку Європейського Союзу я скажу, що цей інструмент дій є справді винятковим — з одного боку для того, щоб пришвидшити процес внутрішньої, економічної та політичної реформ в Україні. А з іншого, щоб інтенсифікувати та наповнити змістом відносини між ЄС та Україною. Цей план дій нам, насамперед, дозволив наполягти перед нашими друзями-українцями на демократизації, особливо в тих пунктах, що стосуються свободи преси, громадянського суспільства та недержавних організацій. Також ми наполягли на наданні динамізму та якості українській правовій системі».

Чого очікує Україна від Євросоюзу?

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що відносинам між ЄС і Україною можна було б поставити відмінну оцінку. Вона зазначила, що наразі вироблено 23 додаткових заходи, котрі дають Україні серйозні підстави розраховувати на динаміку в процесі євроінтергації. Серед них таке питання, як початок діалогу щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.Не менш важливим є створення спільного авіаційного та транспортного простору. Третім важливим пунктом є те, що перед Україною відкривається можливість участі у різноманітних європейських програмах.

Прем’єр-міністр зазначила, що Україна сподівається на те, що вона буде «зрозумілою та комфортною» для європейців.

Юлія Тимошенко, говорячи про бачення Україною її майбутніх стосунків із Євросоюзом, виділила два великих блоки. «Перший блок – це політична асоціація, де ми б хотіли мати надію, шлях до того, що Україна рано чи пізно стане членом Євросоюзу. І друга частина – економічна, де значною складовою є побудова зони вільної торгівлі і таких стосунків, де б ми не відчували економічних кордонів», – зазначила Тимошенко.

На засіданні йшлося і про проблемні питання, котрі залишаються у відносинах між Україною та ЄС. Насамперед, наголошувалося на недопустимості порушення екосистеми у гирлі Дунаю з огляду на проект побудови каналу «Дунай – Чорне море», що проходитиме поряд із Румунією. Представник Єврокомісії Х’юґ Мінґареллі в цьому контексті заявив, що «не слід поспішати з рішеннями, що можуть зашкодити екосистемі». Уряд Румунії висловлює побоювання через те, що цей проект може вплинути на стан екології регіону.

Матеріали до теми:

• Юлія Тимошенко виключає можливість позачергових виборів Президента в Україні • «20 складових прозорості» презентувала у Брюсселі Прем’єр-міністр України • Прем’єр Юлія Тимошенко розпочала візит до Брюсселя, де візьме участь в засіданні Ради з питань співпраці між Україною та ЄС • Прем’єр-міністр України сьогодні знову відвідує Брюссель • Юлія Тимошенко у Брюсселі прочитала лекцію бізнесменам та політикам • Юлія Тимошенко у Брюсселі читатиме лекцію та головуватиме на засіданні Ради Україна – ЄС
XS
SM
MD
LG