Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в Україні Вільям Тейлор про газ, ситуацію в Криму, співпрацю українського та американського флотів, паралелі з Косовом і зближення України і НАТО


Володимир Притула Сімферополь, 6 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Учора і сьогодні у Севастополі і Криму перебував Посол США в Україні Вільям Тейлор. Своїми кримськими враженнями він поділився в ексклюзивному інтерв’ю з кореспондентом Радіо Свобода. Мова йшла і про газ, і про регіональну стабільність, і про НАТО. Між Кримом і Косовом – жодних паралелей, у Криму цілком стабільна обстановка, українські та американські моряки взаємовигідно співпрацюють, а двері НАТО залишаються відкритими для України, вважає посол.


Р. С.: Розпочнімо з актуальної для України газової проблеми. Американська сторона останнім часом критикувала українську за використання посередників у стосунках із Росією в газовій сфері. Як Ви оцінюєте українсько-російське газове перемир’я?

В. Т.: Здається, обидві сторони дійшли згоди, і можна сподіватися, що це вже остання домовленість. Із іншого боку виглядає так, що це домовленість між двома комерційними структурами – «Газпромом» і «Нафтогазом України». А ми завжди підтримували ідею прозорих контактів між комерційними структурами. І ми ніколи не могли зрозуміти ролі, яку відігравали посередники. Тож виглядає так, що ця домовленість є добрим кроком до усунення цих посередників. І я думаю, що це буде добре для України і Росії, а також для європейських споживачів.

Р. С.: Наскільки Вам видається небезпечною політична ситуація на Кримському півострові? Чи не несе вона загрозу стабільності в регіоні?

В. Т.: Я не бачу загроз для регіональної стабільності або стабільності в Україні, які б могли виходити з Криму. Так, тут є напруження, про яке ми знаємо і розуміємо. Тут є певні несправедливі речі, які треба виправляти. І є представницькі органи влади, обрані людьми і в Криму, і в Севастополі, які відповідальні за подолання цих несправедливих речей. Так, місцеві уряди часто бувають некомпетентними, але місцеве самоврядування – це найкращий шлях для розв’язання таких проблем. Я переконаний, що кримські проблеми будуть розв’язані місцевою владою разом із центральним урядом. Адже Україна має репутацію єдиного лідера у демократичному розвитку в цьому регіоні світу. І вона була прикладом мирного розв’язання суперечок.

Р. С.: Останнім часом в Україні точаться суперечки щодо незалежності Косова і геополітичних паралелей із Кримом. Що Ви думаєте з цього приводу?

В. Т.: Я не бачу жодних паралелей. У Косові ми спостерігаємо останню стадію розпаду колишньої Югославії. Югославія розвалилася на багато шматочків, і цей – останній. І я не бачу ніяких паралелей між розпадом Югославії і територіальною цілісністю України. І, звичайно, Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, згідно з якою Косово перебувало під адміністрацією, незалежною від Сербії. Отже, я не бачу жодних паралелей.

Р. С.: Триденний візит доброї волі крейсера Військово-морських сил США «Сан-Джасинто» до Севастополя завершився короткотерміновими маневрами українських військових кораблів і американського корабля. Як Ви оцінюєте співпрацю між українським та американським флотами?

В. Т.: Ми бачили, як українські та американські офіцери добре і професійно спілкувалися. Сьогодні представники обох флотів проводять маневри, під час яких відпрацьовується переліт і посадка вертольотів із одного на інший корабель. Загалом це допоможе морякам відпрацювати стандартні процедури і комунікації під час взаємодії кораблів. Тобто те, що їм знадобиться під час участі у спільній операції«Активні зусилля» у Середземному морі. А Україна дає чудовий приклад своєю участю в цій операції.

Р. С.: Чи не зіпсували Ваші добрі враження від відвідин Севастополя антинатовські протести, помічені в понеділок?

В. Т.: Я був там учора і сьогодні вранці і не бачив якихось протестів. Але я чув від моїх колег, які казали, що бачили по 5, по 10 протестувальників. Певно, у цих людей було небагато ентузіазму, бо вони залишалися ненадовго. І я не можу сказати, що за цими протестами стоїть міська влада. Але у будь-якому разі мирні протести – це абсолютно нормально. Такі акції відбуваються у США, в інших країнах світу. І це абсолютно нормальна частина демократії.

Р. С.: На Вашу думку, чи залишається шанс в України на Бухарестському саміті НАТО усе-таки отримати запрошення приєднатися до Плану дій для членства в Північноатлантичному союзі?

В. Т.: Абсолютно, є шанс, що Україна отримає запрошення до Плану дій для членства. Звичайно, є питання з обох боків – і з боку альянсу, і з боку України. Сьогодні в Брюсселі відбувається зустріч міністрів закордонних справ кран – членів НАТО. І вони обговорюють саме це питання – приєднання України до Плану дій для членства в Бухаресті. Але те, що обговорюють сьогодні в Брюсселі, – це не питання членства, а лише питання початку діалогу про можливе членство України в альянсі в майбутньому. І якщо всі країни–члени НАТО скажуть у Бухаресті «так» проханню України щодо Плану дій для членства, це ще не означає, що Україна потім стане членом альянсу.
XS
SM
MD
LG