Доступність посилання

ТОП новини

Візит Віктора Ющенка до Польщі пройшов під знаком оцінки саміту НАТО, енергетичної безпеки та підготовки до Євро-2012


Єва Поштар Варшава, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Договір про Євро-2012 та енергетичний контракт підписано у Варшаві під час одноденного робочого візиту до Польщі Президента України. На зустрічі Віктор Ющенка з його польським колегою Лехом Качинським також ішлося про травневий енергетичний саміт у Києві та план дипломатичних дій, котрий мав би завершитися наданням Україні та Грузії Плану дій для членства в НАТО.

Віктор Ющенко та Лех Качинський під час церемонії відкриття виставки «Україна – світові»
Віктор Ющенко подякував Польщі та іншим країнам за підтримку України під час саміту НАТО в Бухаресті. Однак, одним із найголовніших результатів візиту стало підписання обома президентами декларації щодо проведення футбольних змагань Євро-2012. Також у присутності Леха Качинського та Віктора Ющенка було підписано контракт щодо підготовки техніко-економічного обґрунтування проекту «Одеса – Броди – Плоцьк – Ґданськ».

Президент Польщі Лех Качинський заявив: «Сьогодні ми завершуємо черговий етап нашої важкої роботи з побудови того, що президент Ющенко у Бухаресті назвав побудовою нового енергетичного простору. Я впевнений у тому, що успіх проекту буде забезпечений під час травневого саміту в Києві».

Ющенко запевняє, що Україна належно готується до Євро-2012

Спільну декларацію обох президентів щодо зміцнення співпраці між Україною та Польщею у підготовці до фінальної частини футбольного чемпіонату Євро-2012 було підписано напередодні річниці надання європейською футбольною федерацією Україні та Польщі права на проведення чемпіонату. Однак експерти УЄФА після відвідин Польщі й України висловлюють критичні зауваження на адресу обох країн.

Президент України заперечив такі закиди. «Я хотів би від імені української держави засвідчити, що українська сторона робить все можливе для того, щоб відповідно до графіка ми були готові до того спортивного заходу», – зазначив Віктор Ющенко.

Він зауважив, що у другому півріччі цього року завершується будівництво стадіонів та готелів в українських містах, котрі приймають Євро-2012.

Особливу вагу організатори чемпіонату приділяють будівництву дорожньої та залізничної мережі. Опрацьовується план розбудови європейської залізниці з Польщі до Львова та Ковеля.

Коментуючи підписання президентами договору про Євро-2012 оглядач щоденника «Жечпосполіта» Пьотр Косцінський сказав: «Якщо брати до уваги те, що раніше договір подібного змісту підписали прем''єри обох держав, тоді треба зараз мати надію, що як поляки, так і українці спільно вийдемо на вершини організаційних спроможностей. Це тому, що збігає час та наростає небезпека недотримання графіка термінів підготовки до Євро-2012».

Виставка мистецтва скіфів, Київської Русі та зустріч із українцями Польщі

Віктор Ющенко та Лех Качинський також відкрили у Варшаві найбільшу за роки незалежності України виставку «Україна світові». У залах престижного варшавського Національного музею можна побачити твори мистецтва скіфів та Київської Русі.

Президент Польщі наголосив, що Україна має чи не найдавнішу історію серед слов''ян. «Треба пізнавати історичні коріння країн Сходу Європи, однак не через призму історії Росії, як це досі часто велося», – зазначив Лех Качинський.

На завершення візиту до Польщі Віктор Ющенко разом із Лехом Качинським зустрілися із представниками товариств української меншини у Польщі.

«Україна відбулася як європейська держава. Знаю, що завдяки цій громаді робиться надзвичайно багато корисного в наших двосторонніх стосунках», – заявив Віктор Ющенко.

Він повідомив польським українцям, що Україна найближчими місяцями відкриватиме фінансування понад 30 культурних проектів, які запропонували представники українських товариств Польщі.

На зустрічі президента з українською громадою Польщі не обійшлося без прикрого інциденту. Представник адміністрації Леха Качинського, представляючи гостей, оминув владик Польської Автокефальної Православної Церкви. Православні владики на знак протесту покинули залу.
XS
SM
MD
LG