Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Києві у два тури – законопроект не розглянутий, але на нього вже очікує президентське вето


Юлія Жмакіна Київ, 14 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні останній день для усіх охочих позмагатися за крісло мера столиці. Оглядачі нинішній бум – понад 130 заявок, поданих до Київського тервиборчкому, – називають політтехнологією. Але ймовірний двометрової довжини бюлетень не єдина політтехнологія, яку відпрацьовують на перевиборах міського голови і міськради столиці. Ідею змінити правила гри під час гри і запровадити вибори мера у 2 тури Президент назвав технологією і маніпуляцією.

Зберіть підписи 300 сусідів, колег та друзів, дізнайтеся адресу Київського тервиборчкому – і до півночі 14 квітня ви можете стати стотридцять... претендентом на головне крісло столиці. Разом із трьома Омельченками й двома Черновецькими.

Ще один прийом, який називають, залежно від політпозиції, маніпуляцією, – запровадження або недопущення виборів у 2 тури. Це зміна правил гри під час гри, сказав Радіо Свобода Юрій Ключковський, народний депутат від НУНС.

Юрій Ключковський: «У принципі я систему у 2 тури підтримав би. Але треба було її запроваджувати до початку виборчого процесу, а не тепер, коли відбувається реєстрація кандидатів. Це дуже погана ознака і має вигляд маніпуляції виборами під час виборів. Я вважаю, якщо ми таке рішення будемо (ухвалювати) з огляду на те, хто може перемогти, а хто ні.., тоді це прямо політична маніпуляція за допомогою виборчого закону. А якщо б перемагав хтось інший, а не Черновецький, ми теж міняли б систему чи ні?!»

Віктор Ющенко категорично проти

Якщо Президент не піде на запровадження 2-турової системи – це і буде маніпуляція, твердить автор відповідного законопроекту, бютівець Володимир Бондаренко.

«Я впевнений, що Верховна Рада його проголосує. Інша справа, що Президент апріорі невідомо з яких причин заявив, що його не пропустить. Ну, це є один із елементів адвокатської захисної діяльності щодо Черновецького, яку проявляє останнім часом Секретаріат Президента і сам Президент», – зазначив Володимир Бондаренко.

Але, очевидно, ці закиди на Президента не впливають. Сьогодні він висловився категорично проти запровадження двох турів виборів у Києві. Бо це, зауважив Віктор Ющенко, є PR-технологiями, а не бажанням зробити вибори бiльш демократичними та якісними. Президент України також звернув увагу, що в Європi три чвертi мерiв обираються представницькими iнституцiями, тому пропозицiя про введення двох турiв на виборах мера Києва вiдводить Україну вiд найкращих європейських механiзмiв. Тож, якщо цього сесійного тижня народні депутати і візьмуться змінити правила гри, на них уже очікує президентське вето.

Леонід Черновецький часу не втрачає

Проміжний результат київських виборів наразі такий. Кандидатів море, єдиного кандидата від демократичних сил немає, БЮТ наполягає на мало популярному серед киян Олександрі Турчинові. Його Юлія Тимошенко в односторонньому порядку назвала єдиним кандидатом від демократичних сил. А от до головного опонента – Леоніда Черновецького БЮТ додав і популярного Віталія Кличка.

Бютівець Володимир Бондаренко зауважив: «Блок Віталія Кличка, на жаль, сьогодні складається з людей, які були туди імплантовані Секретаріатом Президента. Зокрема, Іван Плачков, радник Президента, син радника Президента Ярослав Биструшкін. Сьогодні туди прийшли люди, які будуть дерибанити Київ гірше, ніж це було при Черновецькому. То про що може йти мова?!»

Втім, віднайти «екзотичних» (як любить висловлюватись сама ж Юлія Тимошенко) кандидатів можна і в списку БЮТ. До таких відносять (принаймні, депутат від НУНС Олеся Горобець, яка подала запит до прокуратури) Богдана Губського. За великі земельні апетити. Або сина скандального столичного забудовника, або начальника бюро технічної інвентаризації. Значення і тарифи у цій компанії киянам відомі.

Поки вулична реклама закликає киян визначитися, який мер потрібен Києву – сильний, розумний чи красивий, чинний міський голова часу не втрачає. До свята Благовіщення незаможні кияни отримали грошові доплати від Черновецького. Тепер на черзі Великдень, а там і одноразова адресна матеріальна допомога ветеранам вiйни до Дня Перемоги. Взагалі, свят у календарі до кінця травня ще багато – професійних, релігійних і міжнародних.
XS
SM
MD
LG