Доступність посилання

ТОП новини

Кроком руш! В Україні почався весняний призов


Марічка Набока, Сашко Лащенко Лави Збройних Сил мають поповнити 21600 юнаків. Торішньої весни до армії призивали на вісім тисяч новобранців більше.

ГЛАС НАРОДУ:
«Ви підете до армії, якщо вас призвуть?» Таке питання адресували ми юнакам призовного віку:
Сергій:
- Я б пішов, але лише по контракту. Для мене головне все-таки це професія, освіта.
Віталій:
- Якщо не вступлю цього року в інститут, то піду до армії. Кожен мужчина має відслужити. Це обов’язок!
Максим:
- Якби призвали, то пішов би. Але дивлячись, у які війська. Мені, наприклад, цікаві прикордонні. Там би я хотів служити.
Женя:
- Я вважаю, що зараз армія не така, як раніше, не така, як треба. За палку ковбаси і кіло сала, можна вирішити всі проблеми там. Я краще повчуся, отримаю професію.
Руслан:
- Мене не беруть із медичних причин. Але я б, може, і пішов би. Це можливість стати мужчиною, навчитися чогось.


Нинішнього року повністю професійного війська в Україні ще не буде, попри заклики деяких політичних сил. Стовідсотковий перехід на контрактну службу очікується не раніше 2010 року. Тому із близько ста п''ятдесяти тисяч українських вояків кожен п''ятий одягає військову форму за призовом. Весняний набір новобранців почали першого квітня, і він іде за планом, розповів Радіо Свобода представник прес-служби Міністерства оборони.

(ukrinform)
«У нас призовний контингент значно більший, ніж потрібна для чергового призову кількість людей. Ми зацікавлені в тому, щоб прийшли люди з нормальною освітою, з нормальним станом здоров’я, з нормальною психікою. А якщо хтось ховається від армії, то який з нього буде служака, який з нього буде вартовий чи командир танку?»

За даними експертів, тільки один із десяти потенційних призовників вливається до складу Збройних Сил. Інші або мають відстрочки, або їм не дозволяє служити здоров’я чи релігійні переконання, або просто «відкошують» від призову. Серед тих, хто не ухилився від обов’язку перед Батьківщиною, полтавець Сергій.

«Мама була проти, батько – за. Армія зараз не така, як раніше. Позитивний досвід тут є. Дивлячись, хто куди потрапить, але можна навчитися якійсь професії. Можна і досвід роботи отримати, наприклад, як у мене, автослюсаря».

А мати іншого військовозобов''язаного, киянка Наталія Борисівна заявляє, що свого сина до війська не віддасть:

«Якби я була впевнена, що моя дитина прийде здорова, я б його послала, а так я категорично проти. У мене троє дітей, я працювала на 2 роботах, щоб їх прогодувати. Син не збирається бути військовим, у нього зовсім інша мета в житті».

Серед тих 20 тисяч хлопців, які цієї весни поповнять лави Збройних Сил, 700 призвуть на Закарпатті, повідомив Радіо Свобода заступник обласного військового комісара Іван Балашов. Декому із цих новобранців буде непросто виконувати накази, причому не через брак дисциплінованості. Розповідає закарпатська кореспондентка Радіо Свобода Надія Петрів.

«Якщо говорити про проблеми закарпатського призову, то, як неофіційно зізнаються у військкоматі, найбільше їх виникає з представниками нацменшин. У Закарпатті найбільша меншина угорців – 150 тисяч з-поміж мільйона населення, а також румуни. Нерідко трапляється таке, що юнаки з Берегівського, Виноградівського чи Тячівського районів області, де здебільшого компактно й проживають ці спільноти, майже не розуміють… української мови. Так само в них виникає чимало проблем з читанням українською й письмом, про літературне мовлення в таких випадках ніхто й не згадує.

Цю проблему, в принципі, у Закарпатті й не приховують. Навіть більше того, в краї надзвичайно гостро стоїть питання забезпечення шкіл з національними мовами викладання підручниками українською мовою. А в багатьох угорсько- чи румуномовних школах не вистачає й учителів, які б викладали українську.

(ukrinform)
Багато хто з призовників, яким прийшла повістка з’явитися у військкомати саме в день сміху, 1 квітня, сприйняли це за жарт. Принаймні, так до цього поставилися чимало призовників, бо подумали, що їх просто розіграли».

Чи оптимальною є кількість призовників, яких беруть до війська під час нинішнього весіннього призову? На думку експерта Центру імені Разумкова Миколи Сунгуровського, новобранців набирають саме стільки, скільки потрібно Збройним Силам – не більше і не менше. А от щодо грошей, які держава виділяє армії, тут про оптимальність не йдеться, вважає експерт:

«Армія ще жодного разу не отримувала стільки грошей, скільки просила. Баланс, швидше за все, працює в інший бік. На 2008 рік не вистачає трохи більше чотирьох мільярдів. Збройні Сили потребували 17, 9 мільярда, виділили 9, 9 мільярда. На питання, пов’язані з переходом на контракт, просили 11 мільярдів, а виділили 6,9».

За контрактом в українському війську служать понад сорок тисяч вояків. Повний перехід на контракт очікується не раніше 2010 року. Генерал-майор, президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов не виключає, що професійної армії в Україні доведеться чекати ще довше:

«Я боюся, що не буде контрактної армії до 2010 року. Бо в цьому році Єхануров запросив на цю акцію, по контрактниках, 11 мільярдів. А йому дали 1, 3 мільярда».

За даними експертів, тільки один із десяти потенційних призовників поповнює лави Збройних Сил. Інші або мають відстрочки, або їм не дозволяє служити здоров’я чи релігійні переконання, або просто ухиляються від призову. На відстрочку, зокрема, можуть розраховувати студенти вищих навчальних закладів, сироти, призовники, які мають вагітну дружину, а також педагоги й лікарі.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG