Доступність посилання

ТОП новини

Хав’єр Солана: Україна недостатньо політично згуртована, щоб стати частиною Заходу


Координатор зовнішньої і безпекової політики Євросоюзу саме в цьому бачить проблеми для інтеграції України в західні структури. Виступаючи на засіданні комітету з закордонних справ Європейського Парламенту в Брюсселі, Солана заявив, що союз НАТО відхилив заявку Києва на План дій для членства на саміті в Бухаресті через те, що Україна ще не досить зріла з політичного погляду. «Україна не має такої політичної системи, яка б відповідала рівневі прагнень декого з її керівників приєднатися до деяких міжнародних організацій. Саме це й було відповіддю, яку певним чином дав союз НАТО», – сказав Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки.


Координатор зовнішньої і безпекової політики Євросоюзу саме в цьому бачить проблеми для інтеграції України в західні структури.

Виступаючи в вівторок на засіданні комітету з закордонних справ Європейського Парламенту в Брюсселі, Солана заявив, що союз НАТО відхилив заявку Києва на План дій для членства на саміті в Бухаресті через те, що Україна ще не досить зріла з політичного погляду.

«Україна не має такої політичної системи, яка б відповідала рівневі прагнень декого з її керівників приєднатися до деяких міжнародних організацій. Саме це й було відповіддю, яку певним чином дав союз НАТО», – сказав Верховний представник ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки.

За словами Хав’єра Солани, послання бухарестського саміту Україні полягає в тому, що її керівники мають діяти «значно конструктивніше всередині самої країни».

Він звернув увагу, що й економічне зростання України, яке б значне воно не було, не відповідає потенціалові, який має держава.

Причиною є «брак політичної солідарності, політичної згуртованості керівництва» України, наголосив Солана.

«Отож ми допомагаємо (Україні), як можемо… Але було б забагато просити від країн-членів (НАТО і ЄС) давати Україні такі винагороди, поки вона не зробила належним чином свою роботу», – додав він про перспективи вступу України до Організації Північноатлантичного договору і Європейського Союзу.

Матеріали до теми:

• МЗС: Україна виконує всі завдання для європейської інтеграції

• Єврокомісія: Сьогодні не можна стверджувати, коли Європейський Союз підпише нову угоду з Україною • Політичну частину посиленої угоди «Україна – ЄС» можуть підписати у вересні, сподівається Президент • Два роки дискусії щодо НАТО, далі – референдум
XS
SM
MD
LG