Доступність посилання

ТОП новини

В Україні офіційно знизився курс долара – вперше за декілька років


Леся Бакалець Київ, 22 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Національний банк понизив курс долара до 4,85 гривень. Експерти переконують: це мало статися вже давно, адже долар знецінюється на світовому ринку. Відчують же валютне коливання українці, у кого зарплата прив’язана до долара, а також ті, хто взяв доларовий кредит, – банки можуть зажадати збільшити відсоткову ставку.


Іще до офіційної заяви Нацбанку в обмінниках Києва за один долар можна було отримати 4,4–4,6 гривні, попередньо вистоявши довгу чергу – охочих здихатися зелених купюр було багато. А от менеджер Володимир до обмінника не поспішає – має надію, що ситуація зміниться і долар знову буде високим.

Хоча той курс, який є зараз, серйозно вдарив по його заощадженнях, скаржиться Володимир: «Хотів зробити ремонт, гроші відклав у доларах, і тепер їх, звичайно, не вистачає. Сподіваюсь, таке падіння ненадовго – скоро долар підніметься, хоча б до гривень 5».

Рішення Володимира не бігти чимдуж до обмінника підтримує економіст Олексій Плотніков. На його думку, зараз треба трохи зачекати.

«Якщо можна, нічого не робити, подивитися, що буде далі. Долар, безперечно, з точки зору інфляції міцніший за гривню. Тому, якщо є заощадження в доларах, нехай вони полежать. Хто там знає, що буде далі з гривнею, які коливання», – радить економіст.

Олексій Плотніков припускає: долар справді може піднятися – але тільки за рахунок знецінення гривні через інфляцію.

Інфляцію приніс низький долар

Цю саму інфляцію завдяки новому курсові можна буде дещо вгамувати, переконує колишній заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис.

«Нацбанк зафіксує ринковий курс, і це буде добре для економіки, для боротьби з інфляцією, для стабільності нашої гривні. Тому що офіційний курс не може бути на 6% вищий, ніж реальний. Ми прив’язалися і падали разом з доларом. Цього року впали на 10%. Із 13% інфляції, яка є в Україні, 10% – це імпортована інфляція», – наголошує банкір.

Нинішня інфляція та зниження курсу долара є підставою вимагати збільшення заробітної плати, вважає аналітик Українського фондового центру Владислав Перевишко. А за даними Міністерства економіки та Нацбанку, близько половини українців отримують зарплату, прив’язану до долара.

«Можна було б вимагати певної індексації доходів, звичайно, в сторону підвищення і з урахуванням інфляції. Тобто близько 20–30% протягом року має зрости заробітна платня з урахуванням цих двох факторів – зміни курсу валют і інфляції. Якщо добитися підвищення заробітної плати на чверть, то таке підвищення покриє втрати від зміни курсу валют та інфляції», – каже аналітик.

До вчорашнього вечора за один долар формально можна було отримати 5 гривень 5 копійок. Реально ж курс в обмінниках уже давно набагато нижчий, ніж нацбанківський.
XS
SM
MD
LG