Доступність посилання

ТОП новини

Контракт із компанією Vanco абсурдний і невигідний Україні – американський енергетичний експерт Роман Купчинський


Мар’яна Драч Прага, 21 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Конфлікт довкола того, хто і як має розробляти шельф Чорного моря в Україні, набирає обертів. Український уряд сьогодні вирішив розірвати угоду про розподіл продукції з компанією Vanco. Таким чином уряд відкинув позицію Президента Віктора Ющенка, представники якого раніше попереджали про серйозні збитки від розриву контракту. Компанія Vanco вважає рішення Кабінету Міністрів незаконним та обіцяє судитися. Прем’єр Юлія Тимошенко на це сьогодні відреагувала так: «Ми ж не папуаси, ми нормальна нація. І світ, я вам скажу, взагалі «вменяємий». Те, що відбулося з Vаncо, всі розуміють, що там відбулося. Ніяких не буде позовів і ніяких штрафних санкцій. А навіть якщо якісь камікадзе на основі таких незаконних дій звернуться до будь-якого міжнародного суду, Україна не просто це виграє, а виграє дуже сильно всі ці спори».

Роман Купчинський
На захист іноземного інвестора виступив посол Сполучених Штатів у Києві. Сьогодні Вільям Тейлор заявив, що дуже розчарований рішенням українського уряду.

Натомість вашингтонський експерт з енергетичних питань, колишній директор української редакції Радіо Свобода Роман Купчинський підтримує дії Кабінету Міністрів.

Роман Купчинський: Я думаю, що уряд правильно зробив. Ціла справа закритих інвесторів у Vanco, їхні стратегічні партнери не були відомі аж до травня цього року. Це мало бути прозоро і на самому початку, коли ліценцію давали Vanco минулого року. Я підозрюю, що уряд Януковича прекрасно знав, хто ці люди.

Радіо Свобода: Яка тоді роль Президента України в цьому? Чому він вирішив захищати цю компанію?

Р. К.:
Думаю, що передовсім через ненависть до уряду Юлії Тимошенко. Це основний мотив. Якщо брати чисто прагматичні інтереси, це не на користь України.

Р.С.: Чи можуть бути арбітром у цій справі міжнародні структури? Тимошенко заявила, що звернулася до якихось міжнародних експертів, але не сказала, яких саме.

Р. К.:
Чи це є державні, чи недержавні експерти? Можна звернутися до різних фірм, які будуть вести розслідування, але це має мало юридичного значення. Якщо це Інтерпол, чи ФБР, то це тоді має серйозний характер. А так найняти якусь фірму, це нічого не дасть. Треба було розслідування проводити, а тоді забирати ліцензію. А забирати ліцензію, а після факту проводити розслідування – це не має великого глузду.

Р. С.: На Вашу думку, які все-таки тут мотиви в Юлії Тимошенко? Чи дійсно вона дбає, як говорить, щоб Україна отримала найбільший зиск від розробки чорноморського шельфу, чи тут у неї є ще якісь політичні чи бізнесові інтереси?

Р. К.:
Це більше популізм. «Нафтогаз України» та інші українські державні компанії не мають фінансів розробляти шельф. На такий проект потрібні мільйони і мільйони доларів. Якби вони пішли на співпрацю з нормальною західною фірмою, чи нормальною російською фірмою (якщо взагалі існує сьогодні нормальна енергетична фірма російська) і передбачили умови контракту бодай 50 на 50. А з Vanco вони підписали 65 на 35, Україні залишили лише 35 відсотків. Це, по моєму, абсурдний контракт.

Матеріали до теми:

• Компанія Vanсo може зажадати відшкодування близько 200 мільярдів доларів у разі розриву договору з Україною
XS
SM
MD
LG