Доступність посилання

ТОП новини

Як зміниться зовнішня політика Росії після виборів?


Мар’яна Драч Прага, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Як зміниться зовнішня політика Москви, коли Дмитро Медведєв, як очікують, виграє президентські вибори цієї неділі? Експерти кажуть Радіо Свобода, що світ побачить м’якшу, дипломатичнішу Москву, але суть і напрямок зовнішньої політики Росії залишиться тим самим.

Дмитро Медведєв був соратником Володимира Путіна майже два десятиліття, але він ніколи не служив у КДБ і його манера поведінки відрізняється від стилю покровителя. Головний редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов каже, що скоро світ почує зовсім іншу музику російської дипломатії.

«Медведєв юрист, а якщо він юрист, то знає ціну слова. Слово для нього має значення. Тобто, використовувати такі хвацькі метафори, як Путін, він уже не буде», – зазначив Федір Лук’янов.

Москва й надалі використовуватиме свої енергетичні ресурси для впливу на сусідів?

Але за м’якшим фасадом Росія і далі буде давати відсіч Заходу в таких питаннях як Косово, протиракетна оборона. Москва і далі буде використовувати свої енергетичні ресурси для впливу на колишні радянські республіки, передовсім Україну, кажуть аналітики.

Едвард Лукас, заступник редактора британського журналу «Економіст» і автор книги «Нова холодна війна: чому Кремль загрожує і Росії, і Заходу» пояснив: «Якщо врахувати перебування Медведєва на посаді керівника «Газпрому», ми не повинні очікувати великих змін. «Газпром» залишався надзвичайно заполітизованою компанією, яка просувала заполітизовані трубопроводи, що підривають безпеку Заходу і добрі для зовнішньої політики Росії. За його керівництва «Газпром» також діяв дуже непрозоро».

Найбільша загроза для Медведєва буде походити від Китаю?

Також не варто очікувати, що Москва відмовиться від підтримки сепаратистських режимів в Абхазії, Південній Осетії і Придністров’ї.

Але найбільша загроза для Медведєва буде походити не від Заходу, а від Китаю, прогнозують спостерігачі. Москва пішла на зближення з Пекіном у рамках Шанхайської організації співробітництва, передовсім, щоб насолити Заходу. Але водночас Москва конкурує з Китаєм за доступ до енергетичних ресурсів Середньої Азії і за вплив у цьому регіоні.

Крім цього, оглядачі очікують, що Володимир Путін і далі серйозно впливатиме на російську дипломатію, а це означає продовження попереднього курсу Кремля.

Едвард Лукас: «Це може бути полегшений Путін, а може бути просто Путін. На початку свого правління Путін також був м’якшим, але став сильним наприкінці. А якщо він і далі керуватиме країною, то ми не повинні очікувати великих змін у Росії».

XS
SM
MD
LG