Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна» осиротіла сімома членами і зробила коаліції виклик (Точка зору)


Марина Пирожук Київ, 20 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок шість «нашоукраїнців» полишили членство в партії. Відповідну заяву написали заступник голови Секретаріату Президента Роман Безсмертний, народні депутати і члени політичної ради партії Михайло Полянчич, Ігор Кріль, Віктор Тополов, Оксана Білозір та Василь Петьовка. Усі вони вважаються близькими до глави Секретаріату Президента Віктора Балоги, який напередодні написав аналогічну заяву. Експерти відразу ж оцінили вихід сімох впливових у партії діячів як початок серйозного розколу пропрезидентської партії і заговорили про можливе переформатування коаліції та про можливі чергові дострокові вибори.


Віктор Балога зробив першим такий демарш. Свій вчинок він пояснив бажанням покласти край, як він висловився, спекуляціям щодо його ролі в внутрішньополітичних процесах. Йому часто закидали, передовсім однопартійці, що той має аж занадто тісні і непристойні, як для чиновника з президентської канцелярії, стосунки з опозиційною Партією регіонів та завеликий вплив на рішення партії «Наша Україна» і парламентський НУНС загалом.

Балога також був одним із небагатьох «нашоукраїнців», хто тяжів до так званої широкої коаліції з Партією регіонів ще до створення демократичної коаліції у парламенті з БЮТ. Такий висновок продиктувала поведінка його близького соратника Ігоря Кріля, який виступав відверто проти союзу з Тимошенко і щоразу вимагав від колег думати про майбутнє Ющенка. Мова зрозуміло йшла про наступні президентські вибори, на яких певна частина «нашоукраїнців», і зокрема пан Кріль боїться бачити Юлію Тимошенко. Саме тому вони вимагали від останньої зректися публічно президентських амбіцій.

Запекла боротьба за президентське крісло, зміцнення позицій Президента та свого впливу вірогідно й стане основним заняттям пана Балоги та його товаришів, які разом з ним відкололися від партії. Врешті глава президентської канцелярії сам відверто заявив, що і надалі гратиме активну роль у політиці і в долі Віктора Ющенка.

«Незалежно від обставин моя участь у політичних процесах завжди буде пов’язана з Віктором Ющенком як особистістю, людиною високих принципів і благородних цілей», – наголосив він.

Обставин справді може бути багато, як і ризиків. І передовсім для самого Президента. Відразу після виходу Балоги з партії заговорили про створення нової президентської партії «Гарт», яка очевидно й «робитиме» Президенту другий термін. Не виключено, що паралельно і собі більш комфортний та надійний статус. Мова йде про Балогу та компанію, що полишила партію.

Наскільки реалізація таких інтенцій може бути успішною? І яку роль у цих процесах грає Президент? Деякі з тих, хто полишив партію твердять, що Президент, мовляв, не в курсі і ні до чого тут. А причиною свого рішення називають негативні тенденції у розвитку партії та невідповідність її керівництва.

«Дехто з керівництва Партії вже грає за власною партитурою, виходячи з особистих інтересів, а це не має нічого спільного з відповідальністю, плюралізмом і нормами демократії. «Наша Україна» як сформований політичний бренд стала зручним майданчиком, красивою ширмою для втілення нав’язуваних ззовні ідей. Партію почали використовувати як індульгенцію, як засіб задоволення власних амбіцій, як товар на ринку політичних послуг. Це для нас категорично неприйнятно», – твердять у заяві шість колишніх «нашоукраїнців».

Вони також натякають, що на ключових позиціях у керівництві партії зараз перебувають люди, не віддані Президенту і додають, що їм нічого робити в компанії тих, хто змінив орієнтацію.

Говорячи про переорієнтацію керівництва партії і блоку, підписанти заяви очевидно говорять про тяжіння більшості членів НУНС до Тимошенко. Однак такі закиди виглядають дещо дивними, оскільки жоден із «нунсівців» досі відверто про це жодного разу не висловлювався. Якщо ж говорити про лідера фракції НУНС у парламенті В’ячеслава Кириленка, то про свою відданість виключно Президенту і його курсу той наголошує регулярно.

Ющенко благословив розкол партії і кризу в коаліції?


Заяви про те, що Президент не в курсі щодо подій у партії, почесним головою якої він є, виглядають маловірогідними. Ба більше, чимало експертів упевнені, що Балога жодного самостійного кроку без Ющенка не робить. Таким чином Президент погодився на «закладення міни» як у фундамент партії, так і коаліції.

Чи не тому окремі політологи активно заговорили про можливість переформатування коаліції, а на обличчях «регіоналів» почали з’являтися втішні посмішки?

Однак зміна складу коаліції з юридичної точки зору виглядає проблематичною, оскільки коаліція формується із фракцій, а окремі члени фракцій не можуть туди входити. Закон так наказує. Для того, аби створити нову коаліцію, потрібно розвалити цілковито стару. НУНС також має поділитися на дві фракції. Це теоретично можливо. Однак прихильників союзу з «регіонами» не так багато в рядах НУНС, аби втілити цю ідею у життя.

Попри запевнення окремих «нунсівців» про те, що вихід кількох депутатів із «Нашої України» жодним чином не загрожує коаліції, серйозний дискомфорт у її роботі таки закладається. Звідси випливають висновки, що вся ця затія скерована передовсім проти уряду Тимошенко і її особисто. В разі навіть формального збереження коаліції, втрачається її реальна дієздатність через постійний брак потрібної кількості депутатів на час знакових голосувань. А уряд таким чином втрачає не лише підтримку в парламенті, а законодавчу реалізацію його планів. А отже стає «підвішеним». Відставка ж уряду за цих умов можлива лише внаслідок висловлення йому недовіри у 226 голосів. А ось чергова парламентська криза стає уже реальністю.

Деякі політологи переконані, що у цьому зацікавлений і Віктор Ющенко. Оскільки в умовах чергової політичної кризи як парламентської, так і урядової, він залишається єдиним легітимним інститутом, який і змушений буде виконувати функції миротворця, консолідатора політсил, рятівника нації тощо. Напередодні президентських виборів це дуже виграшний статус. Однак автори цього гіпотетичного сценарію вірогідно не врахували імунітет та боєздатність того, проти кого це все затіяно. У Юлії Тимошенко, за даними соціологів, зараз найвищий рейтинг. Крім того, українське суспільство ще пам’ятає, як Ющенко переконливо і пафосно називав Олександра Мороза зрадником за те, що той переформатував коаліцію. А переходи з фракції у фракцію глава держави називав політичною корупцією. І навіть розпустив на цій підставі парламент.

Соціалісти до парламенту не пройшли, як відомо. Таку перспективу бачать деякі аналітики і в долі «Нашої України», якщо її члени будуть експлуатувати тему коаліції з Партією регіонів.

Чи не тому депутат від «Народного Союзу «Наша Україна» Роман Зварич вимагає позбавити депутатства тих, хто вийшов із партії.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко вважає вихід сімох партійців з «Нашої України» знаком протесту • Роман Зварич: Депутати, якi вийшли з «Нашої України», складуть свої повноваження • «Наша Україна» – Балога – 6 партійців = ? • 5 парламентарів і заступник глави Секретаріату Безсмертний вирішили вийти із «Народного Союзу «Наша Україна» • Чи створить Віктор Балога ще одну пропрезидентську партію?
XS
SM
MD
LG