Доступність посилання

ТОП новини

Президентсько-прем’єрська війна (Точка зору)


Марина Пирожук Київ, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Суперечки між Секретаріатом Президента України та Кабінетом Міністрів дійшли критичної межі. Перебуваючи днями з візитом у Польщі Президент Віктор Ющенко вкотре покритикував уряд Тимошенко. А глава Секретаріату Президента Віктор Балога у цей час порадив звільнити економічний блок уряду. Це викликало обурення у команди Прем’єр-міністра. Бютівці заявили, що така поведінка Глави держави компрометує не уряд, а Україну, і попросили Ющенка визначитися, з ким йому працювати – з Тимошенко чи з Януковичем. Соратники Тимошенко також звинуватили Ющенка і його Секретаріат у руйнації демократичної коаліції та у створенні перешкод для роботи уряду. Такі публічні і відверті сварки між керівниками держави дали привід експертам заговорити про неминучу відставку уряду Тимошенко і позачергові вибори.

Конфлікт між Ющенком і Тимошенко сягнув критичної межі. Блок Юлії Тимошенко продемонстрував 16 квітня у парламенті, що у них увірвався терпець. Фракція БЮТ зажадала від Президента припинити несправедливу, на їхню думку, критику уряду і тотального руйнування демократичної коаліції. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що мовчати більше не можна. «Фракція БЮТ вимагає від Президента, як Глави держави, не втратити черговий шанс для демократичного розвитку української держави, припинити руйнування і знищення демократичної коаліції», – сказав Кириленко.

Згадали бютівці і про наміри Глави держави написати нову Конституцію «під себе», і про тіньові газові схеми, і приватизаційні проблеми і про економічні загрози через конфлікти і про втручання у роботу уряду глави президентського Секретаріату. За підрахунками ЗМІ, протягом трьох місяців роботи уряду Секретаріат Президента здійснив рекордне число втручань у роботу уряду через різні розпорядження, акти, заяви та претензії.

Соратники Тимошенко у цьому зв’язку зажадали від Глави держави негайно скасувати всі укази та нормативні акти, які блокують роботу уряду і попросили очистити Раду національної безпеки та оборони від випадкових людей. Учора Президент призначив заступником Секретаря РНБО Костянтина Грищенка, який до цього був міністром закордонних справ у тіньовому уряді Януковича.

Президент посилюється кадрами з опозиційного уряду

Посилення Президентом РНБО кадрами з опозиційного табору виглядає деструктивним на тлі його зауважень про «кадрові прорахунки» в уряді Тимошенко. Це свідчить про те, що Президент підкріплює свої лави відвертими опонентами Тимошенко для боротьби з її урядом, а згодом, можливо, і для переформатування коаліції. Принаймні про можливість відставки уряду і створення нової коаліції говорять зараз як в оточенні Президента, так і в Партії регіонів.

Декларуючи у своїх виступах підтримку демократичної коаліції, особливо у закордонних поїздках, удома своїми діями Президент демонструє щось інше. Безперервні дискусії Глави держави з Прем’єром щодо ринку землі, приватизаційних механізмів, газових домовленостей з Росією, виплати заборгованих Радянським Союзом заощаджень виявили усі слабкості і фобії дискутантів.

Експерти твердять, що Президента найбільше лякає високий рейтинг Тимошенко, який робить шанси Ющенка повторити своє президентство удруге дещо примарними. Саме тому, на їхню думку, команда Ющенка спрямувала усі зусилля на дискредитацію Тимошенко, а отже на зменшення її шансів виграти президентські вибори.

А найбільшим страхом Прем’єр-міністра є вкотре опинитися поза «великою» політикою, як це було у 2005 році після її відставки. У зближенні Ющенка з Януковичем Юлія Тимошенко бачить серйозні загрози для держави і для себе особисто. Лідер БЮТ почувається комфортніше при владі. За нетривалі терміни урядування їй вдавалося досягнути чималих економічних успіхів, що не люблять визнавати ані в таборі Ющенка, ані в Януковича. Мова йде передовсім про призупинення тіньових схем в економіці і суттєве поповнення за рахунок цього держбюджету.

Ющенко і Тимошенко – вороги чи партнери?

Стосунки цих двох політиків ніколи не були спокійними. Змушені обставинами працювати поруч, Ющенко і Тимошенко ніколи не були партнерами, а тим паче друзями.Вони різні за темпераментом, мисленням і метою діяльності, їхні стосунки останнім часом виглядають як садо-мазохістські.

Тимошенко довго не реагувала на щоденну критику Ющенка та його Секретаріату і просила підопічних їй депутатів утримуватися від недружніх коментарів на цю тему. Ба, більше, кілька днів тому на засіданні фракції БЮТ вона озвучила думку про можливе надання гарантій Віктору Ющенку щодо другого терміну його президентства за умови, що той не заважатиме працювати уряду.

Цю ідею підтримали не всі бютівці. Більшість із них не вірять у можливість дотримання ним обіцянок. Такі настрої були продемонстровані в середу у парламенті. Член БЮТ Микола Томенко в ультимативній формі попросив Президента визначитися, з ким він – з Тимошенко чи Януковичем.

«Наша фракція упродовж останніх місяців мужньо мовчить, коли чує закиди про діяльність уряду з боку Секретаріату Президента.., коли слухає закиди на адресу уряду з боку Ради національної безпеки і оборони. …Ми хотіли б звернутися до Президента і сказати Віктору Андрійовичу: якщо сьогодні він вважає своїм урядом Секретаріат Президента або РНБО, куди кожен день переходять міністри з опозиційного уряду Януковича, то він повинен мужньо і відверто сказати українському народу про те, що він не довіряє цьому уряду, хай відправляє у відставку уряд Тимошенко і працює з новим, опозиційним урядом Януковича», – сказав Томенко.

Томенко також закинув Президенту те, що він дає вказівки обласним і районним адміністраціям, а також міністрам не виконувати вказівки уряду, що, за його словами, може погано закінчитися для українського народу.

Чи має шанси на життя демократична коаліція?

Лідер парламентської фракції БЮТ Іван Кириленко, критикуючи Президента у парламенті за «підніжки» уряду Тимошенко, наголосив, що така критика ніяким чином не стосується соратників БЮТ по демократичній коаліції – фракції НУ-НС. Мовляв, ми стоятимемо за її збереження до останнього і нікому не дозволимо руйнувати шанси країни.

Уся ж критика була направлена виключно на адресу Президента і його Секретаріат. За словами Кириленка, оточення Президента намагається взяти під своє крило тіньові схеми в газовій сфері за рахунок національних інтересів, захищає корумповане керівництво Фонду держмайна та київської мерії.

Попри симпатії окремих депутатів із фракції НУ-НС до Тимошенко і БЮТ, більшість нунсівців не схильна підтримати їхнє нарікання на Президента та його Секретаріат. Ба, більше, лідер НУ-НС В’ячеслав Кириленко попросив сьогодні партнерів по коаліції утриматися від критики Глави держави і зберегти коаліцію.

Зберегти коаліцію та зменшити температуру в стосунках виконавчої влади закликав і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк.

Однак ці заклики нічого не варті без волі головних політичних гравців – Ющенка і Тимошенко. Експерти запевняють, якби Ющенко таки отримав гарантії від Тимошенко про його повторне президентство, конфлікт між Секретаріатом Президента та урядом вдалося б вгамувати, демократична коаліція разом із урядом Тимошенко отримала б шанс пожити, а країна на якийсь час отримала б спокій.

XS
SM
MD
LG