Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі: Варшава може вдатися до свого права вето в Євросоюзі, щоб допомогти Україні і Грузії вступити до НАТО


Як заявив Лех Качинський в інтерв’ю агентству Ройтерз, перш ніж зняти вето Польщі на переговори між ЄС і Росією, він хоче спершу дізнатися, як європейські держави збираються вирішувати питання про План дій для членства в НАТО для України і Грузії. За словами польського керівника, він «мусить» пов’язати питання членства цих двох держав у НАТО з ширшим питанням про стратегічні відносини Євросоюзу і Росії, хоча «не хотів би цього». «Тільки не зовсім політично поінформовані люди можуть думати, ніби те, що сталося з Планами дій (для України і Грузії), ніяк не пов’язано з запереченнями Росії», – сказав президент Польщі.


Як заявив Лех Качинський в інтерв’ю агентству Ройтерз, перш ніж зняти вето Польщі на переговори між ЄС і Росією, він хоче спершу дізнатися, як європейські держави збираються вирішувати питання про План дій для членства в НАТО для України і Грузії.

За словами польського керівника, він «мусить» пов’язати питання членства цих двох держав у НАТО з ширшим питанням про стратегічні відносини Євросоюзу і Росії, хоча «не хотів би цього».

«Тільки не зовсім політично поінформовані люди можуть думати, ніби те, що сталося з Планами дій (для України і Грузії), ніяк не пов’язано з запереченнями Росії», – сказав президент Польщі.

Він додав, що Польща далі чинитиме тиск у справі з долученням України і Грузії до НАТО на Німеччину і Францію, які були найбільше проти й заблокували надання Києву і Тбілісі Плану дій на саміті в Бухаресті.

Президент Франції Ніколя Саркозі, країна якого головуватиме в Євросоюзі протягом півроку від червня, має прибути до Варшави на переговори з польським керівництвом 23 квітня.

Лех Качинський також висловив оптимізм, що Північноатлантичний союз надасть Україні і Грузії План дій для членства на зустрічі міністрів закордонних справ країн – членів НАТО в грудні цього року.

Він висловив сподівання, що Німеччину можна буде переконати, й додав, що саме канцлер Анґела Меркель відіграла вирішальну роль у досягненні компромісу щодо України і Грузії на саміті НАТО.

Коли здавалося, що позиції прихильників і супротивників наближення цих двох країн до Північноатлантичного союзу остаточно розійшлися, саме керівник німецького уряду перша підійшла до групи лідерів країн Середньої і Східної Європи, які зібралися на окрему нараду, розповів Лех Качинський. Потім до них приєдналася і державний секретар США Кондоліза Райс, і врешті вдалося досягти прориву: «Нам досить швидко вдалося істотно поліпшити первісний текст заяви», – пригадав польський президент.

А на запитання стосовно припущень, чи не стала єдиним переможцем саміту НАТО Росія, бо вступ України і Грузії відклали на невизначений час, Лех Качинський відповів: «Ми досягли того, що чітко відкрили перспективи Грузії й України в НАТО – якщо Росія цього хотіла, то, звичайно, це її перемога».

На саміті НАТО в Бухаресті на початку квітня Північноатлантичний союз не надав Україні і Грузії Плану дій для членства через позицію низки держав-членів на чолі з Німеччиною і Францією. На думку оглядачів, це зробили з огляду на різкі заперечення Росії, хоча офіційно в НАТО відкидають такий зв’язок.

Водночас Україна і Грузія отримали обіцянку майбутнього членства в НАТО, якої досі не давали жодній іншій країні. Саме цей пункт і з’явився в підсумковій заяві саміту на наполягання Польщі й її союзників.

У Європейському Союзі Польща ще 2006 року наклала вето на переговори з Росією про новий рівень відносин через торговельну суперечку. Цю суперечку вже владнали, але своє вето Варшава наразі ще не зняла.

Матеріал до теми:

•&nbsp Російський уряд не давав союзові НАТО пояснень, яких заходів може вжити Росія, щоб не допустити вступу України та Грузії •&nbsp Володимир Огризко: Заява, що Росія не допустить Україну до НАТО, створює негативне тло для розвитку українсько-російських відносин
XS
SM
MD
LG